В Софийска област пътищата са най-опасните у нас. Това е установило изследване на Института за пътна безопасност. Опасно е да се шофира и в Ловеч, Русе, Варна и Пловдив. От Института алармират, че на практика няма институция, която реално да управлява риска по пътищата у нас. Затова настояват държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Агенция „Пътна инфраструктура“ да се слеят.

В интервю за БГНЕС  председателят на УС на Института за пътна безопасност Богдан Милчев обясни, че по този начин ще има институция, която реално ще управлява риска по пътищата, защото такава в момента няма.

„Ние предлагаме АПИ да бъде извадена от МРРБ и да се слее с ДА „БДП“ в едно цяло, да бъде пряко подчинена на Министерския съвет. По този начин ще стане държавна агенция. Постигаме няколко неща. Първо приоритизираме проблема с пътищата, защото ще бъде на пряко подчинение на министър-председателя, второ – ще има по-голяма прозрачност при харченето на парите, защото сега имаме няколко разпределители на пари – министерство, АПИ, „Магистрали“ и на трето място, сливайки двете институции всеки ремонт ще има одит за безопасност“, обясни той.

Няма институция, която да оценява риска по пътищата у нас

По думите му, създадената преди две години Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, която обаче няма правомощия. Тя не е извършила оценка на риска, не е създала информационна система на базата, на която да управлява и оценява риска по пътищата у нас.

Милчев обясни, че идентифицирането на проблемните участъци е станало, като преди това са разделили България на четири зони и са определили, че има 1 зона с много висок риск, 1 зона с нисък риск и 2 зони със среден риск.

„Северозападна България е с най-висок риск, Югозападна България е с най-нисък риск. Източната част на България е със среден риск“, посочи той.

Милчев добави, че те са успели да разберат в различните области какъв е рискът.

„Констатирахме, че в Софийска област рискът е най-висок, пътищата в областта са най-опасни. Ловеч е след това, следван от Русе, Варна и Пловдив. В същото време констатирахме, че изключително безопасно е да се кара в Перник, Кюстендил, Габрово, Ямбол. Видяхме, че картата е пъстра. Видин е със средна опасност, Плевен също“, коментира Милчев

Според Богдан Милчев главната цел е да ориентират българските политици накъде трябва да насочат средствата. Милчев каза, че по действащото законодателство концентрацията за пътно-транспортни произшествия показва, че ние имаме 90 опасни места. Данните на застрахователите от института обаче са идентифицирали около 1500.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!