Институтът за пътна безопасност счита за осъдително поведението на българското правителство и неговият премиер.

„За пореден път някой се опитва да присвои няколко милиона лева на гърба на хората. Фалитът на застрахователна компания „Олимпик“, навежда на съмнения за умисъл от страна на отговорните институции.“

Това се казва в позиция на Института за пътна безопасност. ДЕБАТИ.бг публикува още от позицията на Института:

„Инструментариумът, с който комисията разполага за постигане на целите си, е възможността за законодателна инициатива, предварителният контрол при допускане на участници на пазара чрез лицензионен режим, правото на контрол на дейността на вече допуснатите пазарни участници и най-накрая, правото да налага санкции при установяване на нарушения.“ Това са основните функции на Комисията за финансов надзор, но в момента тя е свела задълженията си до обслужване на олигархичните структури в България. Близо 200 000 българи, редовни платци, са готови да протестират за да спрат разпада на държавата и премиерът отново влезе в ролята на „спасител” на нацията от екрана и ефира и щедро раздаде мъдри съвети, хората внимателно да си подбират застрахователите и обеща да разговаря с финансовия министър.

Не е нормално в държава-членка на ЕС институциите да не са в състояние да спазват конституционните си функции и да не работят в интерес на обществото без изричната намеса на Бойко Борисов. Това състояние на държавния апарат навежда на логичния извод, че обслужва само интереса на Борисов и приближените му икономически кръгове.

Проблемът с пътната безопасност е проблем, който правителството и лично господин Борисов неглижира повече от една година. Упорито отказва да вземе отношение, може би защото живота на българските граждани не е съизмерим с авоарите и финансовите интереси на силните на деня. Хората могат да създават проблеми само, когато са живи. Всеки ден гинем, като мухи по пътищата и това дори спря да ни прави впечатление, заявява от организацията.

Институтът за пътна безопасност няма да се умори да казва истината и да устоява необходимостта от нов модел за управлението на пътната безопасност, част от която е политиката за застраховане. Ние обаче прекрасно разбираме, че новия модел изисква и нов морал.

Настояваме да започне обширен експертен дебат, на тема как да управляваме пътната ни система. И този път по вашите действия, а не по вашите думи ще съдим на чия страна сте, драги слуги на суверена, завършва позицията на Института за пътна безопасност.

Припомняме, че заради фалита на кипърското застрахователно дружество „Олимпик“ и бездействието на Комисията по финансов надзор над 260 хил. българи останаха без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

На протест вчера недоволни граждани поискаха оговорност от председателя на КФН Карина Караиванова.

По-късно след извънредна среща с премиера Бойко Борисов финансовият министър Владислав Горанов от името на цялото правителство призова зам.-председателя на КФН Ралица Агайн, която отговаря и за надзора на застрахователните дружества, да подаде оставка. Освен това управляващите препоръчаха на парламента да я освободи от поста.

След това от БСП внесоха в Народното събрание 61 подписа с искане за провеждане на извънредно заседание на парламента, на което да бъде изслушан Борисов за срива на Търговския регистър, както и да се създаде становище във връзка с фалита на „Олимпик“.

В 13:00 часа днес депутатите ще се съберат, макар и по време на лятна ваканция, за да обсъдят въпроса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!