Венецуела, Мадуро
на снимката: Президентът на Венецуела Николас Мадуро

Венецуелските власти тази седмица възнамеряват да поискат от ООН около 500 милиона долара за връщането на емигриралите венецуелци. Това заяви министърът на външните работи на южноамериканската страна Хорхе Арреас.

„В сряда ще се проведе среща, свикана от Колумбия, където трябва да се съберат страните донори. Ние ще участваме в тази среща, ще се възползваме от ситуацията, за да поискаме 500 милиона долара за репатрирането на венецуелците” и ресурси за възстановяването на Венецуела за направените от страната разходи свързани с приемането на 6 милиона латиноамериканци, от които най-малко 4.5 милиона са колумбийци.

Колумбийският президент Иван Дюке съобщи в неделя, че целия свят трябва да реагира на миграционната криза във Венецуела, той също така добави, че ще повдигне тази тема по време на изказването си на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН.

През последните години Венецуела изпитва остра икономическа криза, съпроводена от хиперинфлация, девалвация на националната валута и недостиг на основни стоки и лекарства.

Заради това много венецуелци напуснаха страната си. Венецуелските власти съобщиха, че до 20 септември малко над 3 хил. души са се върнали с полети организирани от властите. Според тях няма хуманитарна криза в страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!