Великобритания, граждани, миграция

Гражданите на ЕС ще се сблъскат със същите миграционни правила във Великобритания,  както гражданите на всички останали държави след Брекзит. Това реши правителството на Тереза Мей.

Споразумението е продължение на препоръки от страна на независимия Консултативен комитет по миграцията, които бяха подкрепени и от Лейбъристите.

Според източник на Би Би Си кабинетът е подкрепил единодушно система за миграционната политика, която ще се основава на умения, а не на националност.

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей неведнъж се е изказвала в полза на прекратяването на безграничната миграция от ЕС в Обединеното кралство след Брекзит. Това означава, че слагането на край на свободното движение на хора вече не се преговаря.

Принципът за свободно движение на ЕС позволява на хората от Европейската икономическа зона – всички държави-членки на ЕС плюс Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария – да могат да пътуват и работят в зоната без визи, независимо от уменията им.

По време на периода на приспособяване след Брекзит – между 29 март 2019 г. и 31 декември 2020 г. – гражданите на ЕС, които пристигат във Великобритания, ще имат същите права както онези, които са пристигнали преди това. Същото ще важи за британците, които пътуват в ЕС.

Все още обаче не е ясно дали това ще е така ако се стигне до Брекзит без сделка.

При настоящата миграционна политика на Великобритания мигрантите, които не са граждани на ЕС, се оценяват според способностите им. На база на това се решава дали Кралството има нужда от тях и дали те да бъдат допуснати в страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук