Китай заяви днес, че за Пекин е невъзможно да води преговори за търговията със САЩ, докато Вашингтон налага наказателни мита, което е все едно „да държиш опрян нож, опрян в гърлото на някого“.

Ден след като Вашингтон вкара в действие наказателни мита срещу китайски стоки за 200 млрд. долара, заместник-министърът на търговията в Пекин Уан Шоууън каза, че Китай е отворен за преговори, но двете страни трябва да се третират „еднакво и с уважение“.

„Сега, когато САЩ приеха този вид големи ограничения в търговията, те държат нож нагърлото на някого. При какви обстоятелства и как могат да продължат преговорите?“, каза Уан на пресконференция.

Американският министър на финансите Стивън Мнучин е поканил китайски официални представители да организират нови преговори, но най-новите наказателни действия на президента Доналд Тръмп – и предупрежденията, че същото очаква други стоки за още 267 млрд. долара – изглежда, че обезсмислят това усилие.

Уан се срещна с американски представители във Вашингтон през август, но в продължение на месеци няма срещи на високо равнище между двете най-големи икономики в света.

Той каза във вторник, че мерките на САЩ „са направили невъзможно преговорите да продължат“ и обвини САЩ, че са изоставили консенсуса по търговията.

В Пекин днес се състоя пресконференция на представители от няколко китайски правителствени служби за търговската война между Съединените щати и Поднебесната империя. Фу Цийин, друг заместник-министър на търговията, отбеляза, че някои среди в Съединените щати обвиняват Пекин, че прилага практики на нелоялна конкуренция, причинявайки огромен търговски дефицит между двете страни.

„Това е напълно безпочвено и напълно подвеждащо“, каза той, добавяйки, че американските фирми продават стоки на стойност 700 милиарда долара годишно в Китай, реализирайки печалби от повече от 500 милиарда долара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук