Доналд Тръмп
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

В 12:01 часа пекинско време днес и в полунощ във Вашингтон влизат в сила последните мита за 200 млрд. долара, наложени от САЩ на вноса на китайски стоки.

Те покриват повече от 6 000 продукта. Пекин отговори реципрочно с мита върху американски стоки за 60 милиарда долара.

Американските мерки засягат хранителни продукти, дрехи, компютърни части и машинни части. Последните мита на САЩ ще нараснат от 10 до 25% в края на годината.

Китайските контрамерки засягат по-малки самолети, компютри, текстил, химикали, месо, вина и други. Над 3 500 американски продукта са обложени с 10% мито, докато вторият списък от над 1 600 продукта са обложени с допълнително мито от 5%.

Пекин обвинява Вашингтон в протекционистка политика, докато САЩ твърдят, че Китай продължава да краде интелектуална собственост и технологии, а също така не желае да намали търговския дисбаланс.

През юли и август двете държави въведоха мита за стоки в размер на 50 милиарда долара.

Общо САЩ към момента са наложили мита върху китайски стоки за 250 милиарда долара, което е почти половината от вноса на Китай през 2017 г. В същото време стоки от САЩ за 110 милиарда долара са засегнати от китайски мита, което е 70% от закупените от Китай американски стоки през 2017 г.

Междувременно според източници на някои американски медии в рамките на следващите няколко седмици Съединените американски щати имат намерение да започнат мащабна кампания, насочена срещу Китай. Това съобщи в неделя американският интернет портал Axios, който се позовава на неназовани източници от администрацията на президента Тръмп.

Според тях с обвинения срещу Пекин ще излязат от Белия дом, министерствата на финансите, търговията и отбраната. Според анонимните източници на Axios по този начин Пекин ще се нареди плътно до Москва като основен съперник на САЩ.

По всяка вероятност на медиите ще бъдат предоставени нови сведения за „враждебните действия на Китай“ срещу държавния и частен сектор в Съединените щати и мерките за посрещане на новото предизвикателство.

Според Axios от Белия дом ще нарочат Пекин в „злонамерени действия“ в киберпространството, намеса в изборите и кражба на интелектуална собственост.

От интернет портала твърдят, че американските власти „разполагат с тонове данни“ в подкрепа на въпросните обвинения. При това положение обаче не става ясно защо Вашингтон започва подобна координирана кампания именно сега.

Президентът Тръмп лично е одобрил акцията, въпреки че на 5-ти септември заяви, че се отнася към китайския лидер Си Дзинпин с „голямо уважение“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук