Бисер Петков
а снимката: Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков

За предизвикалата спорове и протести в обществото Национална стратегия за детето говори социалният министър Бисер Петков по време на петъчния парламентарен контрол.

„След като се успокоят страстите, надявам се, че ще има волята и готовността на различните институции и представителите на гражданското общество да се води дебатът за бъдещето на политиките за децата и семейството в нашата държава“.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в пореден коментар относно оттегления проект на Национална стратегия за детето 2019-2030.

Стратегията бе оттеглена за преработка, след като срещу нея се надигна широко обществено недоволство на родители в социалните мрежи и бяха организирани няколко протеста. Нареждането работата по нея да спре дойде лично от премиера Бойко Борисов.

По темата отношение взе и омбудсманът Мая Манолова, която преди два дни поиска изготвяне на напълно нова стратегия.

„Има еволюция на различни виждания, тъй като проектът на национална стратегия беше подкрепен от омбудсмана при обществените обсъждания, но явно нашата преценка, след като станахме свидетели на такъв мащабен протест и съпротива в социалните мрежи, налага този проект да бъде преработен, да преоценен. Това, което беше и направено. В тази посока съм сигурен, че ние ще търсим национално съгласие по-национален въпрос, какъвто е въпросът за децата и семейството“, увери социалният министър.

Според него цялата дискусия около изготвянето на стратегията е била опорочена. „Не търся вина, но за съжаление така се получи“, посочи той. Бисер Петков коментира още, че стремежът на министерството е да отговори на всички упреци на хората към водените политики за закрила на децата, както и да води ползотворен диалог с всички граждани и организации.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!