Стратегия за детето

Днес от 17:30 часа е насрочен Национален протест срещу проекта за Национална стратегия за детето. В София митингът ще е пред Министерския съвет.

Протестът ще се състои въпреки че, премиерът Бойко Борисов замрази Стратегията.

„Въпреки че г-н  Бойко Борисов, министър-председателят, обяви, че Стратегията е спряна, оказва се, че работата по Стратегията всъщност продължава и правят промени в основни закони. Всъщност правилата, които Стратегията въвежда, която в момента е спряна, всички неща минават през законите, всички законови поправки се правят, все едно че тая Стратегия е приета, основно Закона за закрила на детето, Семейния кодекс и Закона за социалните помощи. С една дума, се работи. Това са едни огромни суми пари, които се наливат от Норвегия в България единствено с цел влияние и да прокарат политиките, които в момента в Норвегия работят, политиките по отношение на семейството, на децата и всичкото това зад една лицемерна фраза – най-добрият интерес на детето. Просто положението е много неприятно и много притеснително. Това ни накара да излизаме по улиците“ , каза Гроздана Янтрова – един от организаторите на протеста в Пазарджик.

От своя страна министърът на труда и социалната политика Бисер Петков нарече „фалшиви новини“ твърденията, че този документ предвижда отнемане на деца от родителите им. Той определя  днешния протест като неоснователен.

„Този проект беше на обществено обсъждане и след като се оцениха обществените реакции срещу него, на практика той нито е започнал междуведомствено съгласуване за разглеждане в Министерски съвет, т.е., работата по него е спряна и това искам категорично пред вас да го потвърдя – протестът няма основание, няма Национална стратегия за детето за 2019-2030 година и няма нормативен документ или проект, който да цели отнемане на деца от техните биологични родители“.

Родителите, които ще протестират в Бургас, освен отхвърлянето на Националната стратегия за детето, искат и отмяна на последните изменения в Закона за закрила на детето.

Те не одобряват въведените проверки по анонимни сигнали и методите на работа, които дават прекомерна власт на държавните служители за отделянето на децата от семействата им.

В интернет има петиция на родители против стратегията.

Националната стратегия за детето (НСД) 2019-2030 г. е разработена на основание чл. 1, ал. 3 от Закона за закрила на детето.

В процеса на разработване на стратегическия документ са проведени консултации в различни формати и с различни целеви групи под формата на широки обществени обсъждания.

Според официалния документ, публикуван на сайта на министерството, при разработването на стратегията е възприет подход, който има за цел да предизвика промяна в качеството на институционално взаимодействие, организирайки и насочвайки усилията на институциите спрямо отделните фази от жизнения цикъл на развитие на детето.

Изведени са и основните ключови реформи за подобряване на отделните секторни системи.

Планираните мерки са обособени в пет ключови области на въздействие, а именно:

  1. Здраве и здравословен начин на живот;
  2. Качествено образование за всички деца;
  3. Семейна среда, алтернативна грижа и стандарт на живот;
  4. Сигурна среда и достъп до правосъдие;
  5. Отдих и свободно време/детско всекидневие.

Стратегическите цели по петте тематични области са:

  1. Гарантиране на майчиното и детско здраве и насърчаване на здравословния начин на живот и здравната култура;
  2. Гарантиране на достъпа на всяко дете до качествено образование и грижи на всеки етап от жизнения цикъл и придобиване на умения и компетентности за пълноценно включване в обществото;
  3. Подобряване на стандарта на живот на всяко дете и гарантиране на правото му да живее в подкрепяща развитието му семейна или близка до семейната среда;
  4. Гарантиране на правото на всяко дете да живее в сигурна среда; превенция и защита от насилие и от други вредни действия, и ефективен достъп до правосъдие;
  5. Осигуряване на възможности за участие на детето във вземането на решения по въпроси, които го засягат, както и достъп до игра, спорт, културни и други дейности, които подкрепят развитието му и формират граждански компетентности.

Проектът на новия стратегически документ описва и механизмите за управление, координация и финансиране, както и механизма за мониторинг и оценка на НСД 2019-2030 г.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук