Мачу Пикчу туристи

Перу ограничава за две седмици достъпа до три важни района на Мачу Пикчу, за да предотврати по-голямо разрушение на емблематичната цитадела на инките, съобщи АФП.

От 15 до 28 май достъпът до Храма на Слънцето, Храма на Кондора и камъка Интихуатана ще бъде строго контролиран.

„Тези мерки са необходими за опазването на Мачу Пикчу, който е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, като се имат предвид доказателствата за влошаване“ на каменни повърхности, причинени от посетители на трите района, обяви Министерството на културата на Перу.

Всеки ден в обекта от 15-ти век влизат почти 6 000 посетители на ден. Новият план дава на туристите само три часа да посетят трите емблематични области.

Властите ще направят оценка на въздействието на мерките преди да приложат нови постоянни правила от 1 юни.

Мачу Пикчу, което означава „стара планина“ на езика кечуа, местен за района, е на върха на планина и е построен по време на управлението на императора на инките Пачакути (1438-1471).

Мястото се намира на около 100 километра (60 мили) от град Куско в Андите – старата столица на инките в югоизточната част на Перу. Той е преоткрит през 1911 г. от американския изследовател Хирам Бингъм. ЮНЕСКО обяви мястото за световно културно наследство през 1983 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук