Сотир Цацаров
На снимката: Сотир Цацаров

Ден, след като обяви, че планира да подаде оставка, председателят на Антикорупционната комисия /КПКОНПИ/ Сотир Цацаров изпрати до медиите позиция относно решението на ДАНС да бъде отнет достъпът му до класифицирана информация. Според него става дума за институцинен натиск.

„Днес, в 13,20 часа, в кабинета ми в сградата на КПКОНПИ, служители на ДАНС ми връчиха акт за отнемане на разрешението ми за достъп до класифицирана информация“, се казва в позицията на Цацаров. Това беше потвърдено по-рано през деня и от министър-председателя Кирил Петков.

„Отнемането е на основание чл. 59 ал. 1 т. 2 от ЗЗКИ: „лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация“.

По думите му актът за отнемане е подписан тази сутрин от заместник-председателя на ДАНС, в отсъствие на председателя.

„Известно ми е, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков“.

Цацаров заявява, че премиерът Кирил Петков е обявил отнемането на достъпа му близо час и половина преди този акт да му бъде връчен, с довода, че се е „провалил на контрола за надеждност“.

„Всъщност, проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като „ЦУМ гейт“, съм изнесъл класифицирана информация. Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал – от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през м. август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин“, пише още Цацаров.

Той обаче е категоричен – отнемането на достъпа му до класифицирана информация не е поводът да подаде оставка като председател на КПКОНПИ. „Напротив, обявеното вчера мое намерение е повод за издаденото тази сутрин отнемане. Ясни са ми и причините за това – ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен“, казва още Цацаров. И допълва: „Не съм разследван, нито съм се провалил на контрол за надеждност – всяко такова прибързано изказване, направено с цел печелене на временни политически дивиденти, ще се окаже клевета“.

Цацаров съобщава, че продължава да изпълнява задълженията си като председател на КПКОНПИ, до приемане на оставката, която ще подаде в началото на следващата седмица в Народното събрание. „Издал съм незабавно заповед, всички материали, съдържащи класифицирана информация, да се докладват само на заместник-председателя на Комисията, без мой достъп до тях. Отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението ми към служителите в агенцията, а към подписалия го заместник-председател Станислав Станчев проявявам искрено разбиране, с оглед упражнения натиск“, пише още в позицията.

Актът за отнемане ще бъде обжалван от Цацаров по реда, предвиден в закона. 

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!