препиване с вода

Повече от пет милиарда души биха могли да имат затруднения с достъпа до вода през 2050 г., предупреди ООН във вторник, призовавайки лидерите да се възползват от инициативата на срещата на върха COP26.

Още през 2018 г. 3,6 милиарда души са имали неадекватен достъп до вода поне за един месец годишно, се казва в нов доклад на Световната метеорологична организация на ООН.

„Трябва да се събудим поради надвисналата водна криза“, каза шефът на СМО Петери Таалас, съобщи АФП.

Докладът „Състояние на климатичните услуги 2021: Вода“ идва само седмици преди COP26 – Конференцията на ООН по изменението на климата, която се провежда в Глазгоу от 31 октомври до 12 ноември.

СМО подчерта, че през последните 20 години нивата на водата, съхранявана на сушата – на повърхността, в подземните слоеве, в сняг и лед – са падали със скорост от един сантиметър годишно. Най-големите загуби са в Антарктида и Гренландия, но много населени места на по-ниска географска ширина изпитват значителни загуби на вода в райони, които традиционно осигуряват водоснабдяване, казаха от СМО.

Агенцията заяви, че има големи последици за сигурността на водата, тъй като само 0,5 процента от водата на Земята е използваема и достъпна прясна вода.

„Повишаването на температурите води до глобални и регионални промени на валежите, което води до промяна в моделите на валежите и селскостопанските сезони, с голямо влияние върху продоволствената сигурност, здравето и благосъстоянието на хората“, каза Таалас.

Междувременно зачестяват опасностите, свързани с водата, през последните 20 години. От 2000 г. бедствията, свързани с наводненията, са нараснали със 134 % в сравнение с предходните две десетилетия.

„Имаме седем процента по-висока влажност в атмосферата поради текущото затопляне и това също допринася за наводненията. Повечето от смъртните случаи и икономическите загуби, свързани с наводненията, са регистрирани в Азия, където системите за предупреждение за речни наводнения се нуждаят от укрепване“, каза Таалас на пресконференция.

Африка е най-засегнатият континент

В същото време се наблюдава около 30% увеличение на количеството и продължителността на засушаванията от 2000 г. насам, като Африка е най-засегнатият континент.

Таалас призова страните на COP26 да повишат усилията си. Той каза, че повечето световни лидери говорят за изменението на климата като основен риск за благосъстоянието на човечеството, но техните действия не съвпадат с думите им.

„Не можем да чакаме десетилетия, за да започнем да действаме“, каза той. „Това също е послание за страни като Китай, които заявиха, че биха искали да станат неутрални по отношение на въглерода до 2060 г., но нямат конкретен план за следващото десетилетие“.

Според него основният приоритет на COP26 е засилването на амбициозните нива в смекчаването на проблемите на климата, но е необходима и допълнителна работа по адаптацията към климата, тъй като негативната тенденция в климатичните модели ще продължи през следващите десетилетия – и през следващите векове, когато става въпрос за топене на ледниците и покачване на морското равнище.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук