Българско лято
На снимката: Васил Божков по време на пресконференция на "Гражданска платформа Българско лято"

Върховният административен съд отхвърли жалбата на Политическа партия „Гражданска платформа Българско лято“ против решение на Централната избирателна комисия, с което се отказва регистрацията на партията за участие в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г.

Върховните магистрати от тричленния състав приемат, че при постановяване на обжалваното решение ЦИК не е допуснала нарушение, представляващо основание за неговата отмяна и законосъобразно е отказала регистрацията на партията „Българско лято“, тъй като към заявлението не е представено удостоверение за актуална банкова сметка.

Съгласно изискването на чл. 133, ал. 3, т. 7 от Изборния кодекс. Непредставянето на което и да е от задължителните приложения към заявлението за регистрация по чл. 133, ал.3 Изборния кодекс е самостоятелно основание за отказ за регистрация. ЦИК действа в условията на обвързана компетентност и извършва проверка само по представените документи и няма право да преценява причините за допуснати непълноти в приложенията. В изборите за народни представители участват политически партии, притежаващи актуална банкова сметка, без която не може да се обслужва предизборната им кампания.

Решението на Върховният административен съд е окончателно.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!