Машини за гласуване ЦИК

Нови машини за предстоящите избори на 14 ноември най-вероятно ще бъдат закупени. Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на днешното си заседание да обяви наново обществената поръчка за придобиване на допълнителни устройства. При първия й опит поръчката се провали, защото получените оферти надхвърлиха нейния бюджет. В момента изборната администрация разполага с 11 237 машини.

От коментарите на заседанието се разбра, че са проведени разговори с „Информационно обслужване” и „Сиела Норма” – фирмите, които са доставяли машини в миналото и чиито досегашни оферти са оказаха неизгодни за ЦИК. Комисарите не споделиха подробности, но преговорите изглежда са били достатъчно окуражителни, за да решат, че трябва да се подготви нова обществена поръчка.

Тя ще бъде отново за 1600 машини, както преди. Толкова броя ще бъдат достатъчни, за да може да се поставят по две устройства в поне 2100 най-големи и натоварени избирателни секции в страната, смятат членовете на ЦИК. Ще има два комплекта машини за изборите извън страната, като вторият комплект ще се използва за евентуалния втори тур на президентските избори. 310 машини ще се използват за разяснителната кампания преди вота. В поръчката ще влязат още 1600 атерии, 1600 удължители и 8000 смарткарти.

Юристите на ЦИК ще започнат подготовката на новата поръчка. Стойността й засега остава неясна. От „Информационно обслужване” преди бяха поискали 9 998 450 лв. без ДДС, а „Сиела Норма” – 9 950 000 лв. без ДДС, за да доставят 1600-те машини. Комисарите разполагаха с 9.5 млн. лв. И сегашната сума би трябвало да се движи около тези числа.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук