Мачу Пикчу туристи

Мачу Пикчу отваря отново врати за туристи. Най-популярният туристически обект в Перу ще заработи от понеделник с капацитет от 40%.

„Ежедневно 897 души ще могат да посещават обекта при спазване на строги здравни протоколи“, каза източник от министерството на културата на Перу.

Древната цитадела на инките беше затворена за почти осем месеца през 2020 г. поради пандемията. Мачу Пикчу отвори врати за туристи отново през ноември, но втората вълна на вируса принуди властите пак да го затворят.

Туризмът е най-силно засегнатата индустрия в Перу.

„Трябва да се активизираме и да гледаме напред“. Това заяви Жан Пол Бенавенте, губернатор на района на Куско, където се намира Мачу Пикчу. По думите му регионът е загубил 1,4 млрд. долара през 2020 г. поради липсата на туристи.

„Има сигурни коридори за туристите, трябва да ги активираме с голяма сила, но постепенно и отговорно“, каза Бенавенте.

Регионът Куско е регистрирал почти 14 400 случая на коронавирус и 493 смъртни случая тази година. Правителството съобщи, че нивата на заразяване са все още „много високи“.

Град Куско, бившата столица на инките, до голяма степен разчита на туризма. Същото се отнася и за градовете в Свещената долина, които са богати на много археологически обекти от епохата на инките.

Перу реши да прекрати блокадата, наложена на няколко региона, поради намаляването на инфекциите и тежката икономическа ситуация.

БВП на Перу е спаднал с 11,1% през 2020 г., но туристическият сектор е загубил над 50% от приходите си, според официалните данни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!