Нова проява на антибългарски настроения в РСМ
Нова проява на антибългарски настроения в РСМ

Българите в Република Северна Македония от 100 години се чувстват като под окупация. От 1934-та година от Майския преврат, когато Ванчо Михайлов напуска България, тогава утихва гласът на македонските българи и желанието им за собствените права в Югославската държава. Това коментира пред БНР Владимир Перев, журналист от Скопие, който е етнически българин.

Той акцентира, че за първи път Екатерина Захариева е посочила конкретно проблемите на българската етническа общност в Македония. Според Перев действията на правителството в този момент са „съдбовни“.

 в Македония можеш да се пишеш грък или албанец, но не и българин, „защото е предателство“.

Това е особено актуално и в контекста на предстоящото преброяване от 1-ви до 20-ти април, в което се окачва да няма категория „българин“.

Според Перев се оказва психологически натиск по темата. Използват се и медиите, които го налагат „тихо, но методично“. Акцентира се и на „фашисткото минало“ на българите.

„Македонските управници знаят, че македонската нация е извънбрачното дете на Русия и Сърбия. Акушерката е България. Това дете се люля и е нейно до границите на македонската държавност, но не и на македонската нация. Македонското ръководство очаква помощ от Русия, че ще притисне България“.

Пере коментира и договора с Гърция, който според него е бил „лек“.

да се откажем от нещо, което ние го нямаме в нашата Античност. Това беше прието с ирония. Груевски дори беше критикуван от свои хора.

Перев заяви, че в Македония се случва процес, който е нещо средно между Възраждането и тихото насилие, което провеждат македонските власти – прилича малко на Възродителния процес.

Ако България отстъпи от позициите за етническата си цялост и историческото си минало, на българите не им остава нищо друго „освен да си вземат ризите и да се върнат от другата страна на Дунав, ако някой ги приеме“.

От разговора става ясно, че македонското правителство очаква помощ от Русия. Тя ще притисне с многото проекти, които има с България, новото правителство. Но в същото време македонското правителство затвърждава връзките със САЩ в последния месец.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук