Европейската комисия
На снимката: Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел

Евролидерите не успяха да постигнат единно решение за въвеждането на имунизационни паспорти за пътуванията в общността. На вчерашната среща, която се проведе онлайн, те са постигнали сближаване на позициите си  и са се съгласили да продължат обсъжданията за общ подход по въпроса. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че остават два основни въпроса. Първият е за какво ще се използват паспортите, а вторият- дали ваксинираният може да пренася вирусите. Тя предупреди, че реализацията на идеята няма да стане веднага:

„Това отнема време, най-малко три месеца. Важно е да се каже, за да не са очакванията твърде високи. Страните-членки трябва да действат бързо, ако искаме такъв зелен паспорт да бъде наличен до лятото. Освен принципите и технологията, те трябва да осигурят бързото и цялостното му разгръщане в здравните си и граничните си системи“.

По-рано австрийският канцлер Себастиан Курц предложи да се въведе „зелен паспорт“ в Европа за хора, ваксинирани срещу новия коронавирус, които са имали коронавирусна инфекция или са преминали действителен отрицателен тест. Той добави, че ако това предложение не бъде подкрепено на ниво ЕС, Австрия ще приложи този механизъм на своя територия и ще покани съседните държави да се включат.

На 10 февруари в интервю за гръцкия телевизионен канал Skai гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че чака туристи от Израел, САЩ, Русия и други страни и очаква да открие туристическия сезона от април. Той заяви, че вярва, че сертификат за ваксинацията срещу коронавирус ще помогне на туризма.

На 3 февруари датското министерство на финансите обяви въвеждането на цифрови сертификати за ваксинация срещу COVID-19 в страната.

Евролидерите единни за електронните сертификати за ваксинация

Евролидерите се договориха да въведат електронни сертификати за ваксинация. След срещата германският канцлер Ангела Меркел поясни, че може би потвърждението за ваксинация ще стане разрешително за влизане в ЕС от трети страни.

„Европейската комисия се нуждае от около три месеца, за да реши техническите въпроси“, добави Меркел.

Тя обясни, че за начало такива сертификати ще бъдат разработени от държавите-членки, а Европейската комисия ще ги направи „съвместими“. Така ще се гарантира възможността за използването им във всички страни от Съюза. ЕК ще създаде и работна група за изследване на мутациите на коронавируса, добави канцлерът.

Френският президент Еманюел Макрон отбеляза, че такъв документ може да опрости движението между държавите, включително в рамките на ЕС. Процедурата за издаване на сертификати за ваксинация трябва да бъде координирана на европейско ниво и все още изисква допълнително обсъждане, допълни Макрон.

„Издаването на сертификати за ваксинация изисква тясно сътрудничество. Всяка държава трябва да  избягва да разработва собствена система.  Трябва да бъде одобрена обща система на сертифициране“, каза френският президент.

Френският лидер отбеляза, че такъв документ може да опрости движението между държавите, включително в рамките на ЕС.

„В същото време не всички жители все още са получили достъп до ваксината, която се разпространява доброволно и с възрастови ограничения. Същият документ ще създаде специални права и привилегии за тези, които вече са били ваксинирани. Следователно има законови и етични въпроси, с които все още трябва да се справим и трябва да работим усилено за това“, заключи Макрон.

Провали ли се Европейската комисия във ваксинирането?

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призна, че разпространението на ваксините срещу коронавирус в Европа може да се забави през следващите седмици, преди отново да набере скорост.

„Знаем, че следващите няколко седмици ще продължат да бъдат трудни по отношение на ваксинациите“, каза Мишел.

Той бе категоричен, че ЕС има средства и ресурси, за да спазят ваксинационните планове през следващите няколко месеца.

Същевременно председателят на Европейския съвет предупреди, че има още работа по дигитализацията и сътрудничеството със Световната здравна организация по въпроса, както и че следващите седмици ще останат трудни за ваксинирането.

Евролидерите смятат, че ограниченията за маловажните пътувания трябва да останат на този етап. Те обаче се съгласиха с препоръките на Съвета, според които те могат да се въвеждат на принципите на пропорционалността и без дискриминация, като се взема предвид ситуацията в трансграничните региони.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук