Гръцката компания „Коринд Пайпуоркс Индъстри“ (Corinth Pipeworks Industry) е избрана да достави тръбите за изграждането на газовата връзка между България и Гърция.

Те печелят обществената поръчка с цена от 58.2 млн. евро, съобщиха от проектната компания „Ай Си Джи Би“ АД.

Процедурата за възлагане на обществена поръчка беше обявена в края на 2017г. Общо 11 фирми подадоха оферти, но до разглеждане стигнаха само три – Erciyas Celik Boru Sanayi A.S., Топливо -2 ЕООД и  Corinth Pipeworks Industry S.A.

След детайлна техническа оценка, включително и посещения на място във всяка една от фабриките на участниците, е установено, че техническото предложение на „Коринф Пейпуоркс Индъстри“ съответства изцяло на техническата спецификация.

Приключването на търга за доставчик на тръбите е една от най-важните и последни крачки преди дългоочакваният старт на строителството на газопровода между България и Гърция.

Избраната фирма разполага със завод в Гърция. Годишният му производствен капацитет на тръби възлиза на 1 000 000 тона.

Гръцката компания трябва да достави тръбите в срок от една година, като първите доставки трябва да се реализират до четири месеца след подписването на договора.

Доставката е предназначена за цялото трасе на газопровода, както на територията на България, така и на Република Гърция. Стойността на договора е 58 229 759.16 евро, което представлява общата твърда цена на доставката.

Процедурата по доставка на тръби е една от двете най-важни обществени поръчки, които обезпечават старта на строителството за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция – България.

ДЪЛГООЧАКВАН СТАРТ

Интерконекторната връзка между България и Гърция е от изключителна важност за диверсификацията на доставките на природен газ. Засега България получава синьо гориво единствено от Русия и оказва се, цената му е в пъти по-висока, отколкото „Газпром” доставя за останалите си клиенти. През тази връзка обаче България ще може да получава газ от други източници като Азербайджан, Египет (както намекна премиерът Борисов) и др. Това от своя страна ще доведе до либерализиране на пазара, създаване на конкурентна среда и евентуално понижаване на цените.

Изненадващо, преди няколко дни, енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че на 20 май ще бъде направена първата копка на интерконектора с Гърция. Експертите изразиха желание това да е последната „първа” копка, тъй като през годините са правени много опити за стартирането на проекта.

Избран е и строителят на връзката. В първия етап на надпреварата се включиха 11 кандидата. От тях петима бяха поканени да подадат оферти. Направиха го двама – гръцката „Джей Пи Авакс“ и българо-италианското обединение „Ай Джи Би – 2018“, в което влизат  „Джи Пи Груп“, „Главболгарстрой Интернешънъл“ и „Бонатти“.

Компанията J&P AVAX S.A. отговаряла най-много на поставените изисквания, затова и тя ще строи интерконектора.

За качеството на изпълнението на проекта ще отговаря обединението ДЗЗД „Еко Бул Контрол“. То спечели поръчката за строителен надзор с цена от 766 хил. лв. без ДДС.

През март проектната компания избра международния консорциум „Тибеи“ за инженер-консултант за изграждането на газопровода.

Πpoeĸтът за мeждycиcтeмнa гaзoвa вpъзĸa между Гъpция и Бългapия ce peaлизиpa oт cмeceнoтo инвecтициoннo дpyжecтвo „Aй Cи Джи Би“ AД. То беше peгиcтpиpaнo в Бългapия пpeз 2011 г. c aĸциoнepи БEX EAД (50%) и ІGІ Роѕеіdоn (50%).

Като собственик на газопровода „Ай Си Джи Би“ финaнcиpa peaлизaциятa на проекта, а след това ще paзпpeдeля ĸaпaцитeта на тръбата, като ще пoлyчaвa пpиxoдитe oт пpeнoca нa пpиpoдeн гaз.

По линия на оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ са отпуснати 39 млн. евро от европейските фондове.

Гaзoпpoвoдът ще cвъpжe гpъцĸaтa гaзoпpeнocнa cиcтeмa в paйoнa нa Koмoтини c бългapcĸaтa в paйoнa нa Cтapa Зaгopa.

Πлaниpa ce oбщaтa дължинa нa гaзoпpoвoдa дa e 183 ĸм, диaмeтъpът нa тpъбaтa – 32’’ с пpoeĸтeн ĸaпaцитeт дo 3 млpд.куб.метра газ годишно.

Кaпaцитeтът e пpoeĸтиpaн дa ce yвeличи дo 5 млpд.куб.метра газ годишно c дoпълнитeлнo изгpaждaнe нa ĸoмпpecopнa cтaнция.

Плановете са газопроводът да бъде въведен в експлоатация до края на 2020 г., за да може „Булгаргаз“ да започне да изпълнява договора си за внос на 1 млрд. куб. м азерски газ от находището „Шах Дениз ІІ“. Ако връзката се забави, държавното дружество е в хипотеза на неустойки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!