Elephant_surgery

Бивникът на слона Гранд от зоопарка в Тбилиси, Грузия, бе изваден след операция, която завърши успешно. Животното се възстановява, вече ходи, но е под наблюдение. Гранд се движи свободно в помещението си.

Операцията е извършена под открито небе. В началото фотографите и операторите бяха допуснати да снимат свободно, но това продължи само 15 минути.

През 2014 година Гранд беше подложен на друга операция, като част от бивника му бе премахната. Тогава процедурата продължи 11 часа и животното трудно се съвзе от упойката. Според ветеринарите това е била най-трудната операция в практиката им.

За втората операция бяха поканени опитни ветеринари от Южна Африка. Тя бе проведена под ръководството на един от водещите ветеринарни зъболекари д-р Петер Кертеш. Той дойде в Тбилиси заедно с 4 свои асистенти.

Операцията по вадене на бивник е много трудна процедура. Едно изваждане продължава няколко часа, а рискът да се държи такова голямо животно под упойка е сериозен. Случва се събуждането му след операцията да не се получи и то умира. Засега с Гранд всичко мина добре и той се възстановява.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук