ваксиниране зелените коридори

 

Работата на „зелените коридори“ за ваксиниране ще продължи по досегашния начин до 9 май. Дали ще има коридори след това зависи от анализ, който ще бъде извършен, за заявеното желание при личните лекари за ваксинации и броят на неваксинираните, попадащи в приоритетните фази за ваксинация. Едва тогава ще се прецени дали има достатъчно количества за удължаване на зелените коридори от 10 май нататък.

Това заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов на брифинг, който бе даден, след като тази сутрин в страната пристигна поредната доставка от препарата на „Пфейзер“/“Бионтех“. Ангелов допълни, че по-голям интерес към зелените коридори има в големите градове на страната и не толкова в по-малките населени места. Пристигналата днес пратка от около 274 000 ваксини ще бъде разпределена по определена вече схема към регионалните здравни инспекции.

 

„Ние стигнахме до 20 хиляди ваксинирани на ден, може и повече. Могат и 50 хиляди на ден да бъдат достигнати. Много е важно да наситим всички лични лекари, които желаят да поставят ваксини, с достатъчно количество“, добави министърът в оставка.

 

На въпрос за организацията в столичната РЗИ при раздаването на ваксините на личните лекари Ангелов обяви отново, че от 10 май ще заработи онлайн модул, в която те ще подават заявките си. Според него процесът по раздаването на препаратите „изглежда регулиран“, като 250 – 300 лекари на ден получават дози.

 

„Ние постигаме на ден капацитет от 250 до 300 лекари, които си получават ваксините, така че процесът изглежда регулиран. Воден е разговор между тяхната организация в лицето на зам. председателя на БЛС д-р Брънзалов и директора на Софийското РЗИ д-р Пенчев и мисля, че са се разбрали как да продължат занапред“, каза още министър Ангелов.

 

За състоянието на ваксината на „Астра Зенека“ Ангелов уточни, че въпросът е много деликатен.  ЕК е стартирала процедура за претенции за щети, нанесени от компанията. Очевидно е, че става дума за нещо, което е извън медицинските компетентности, посочи здравният министър. Няма риск за здравето на хората, които имат поставени дози от „Астра Зенека“, увери той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!