Представители на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) излязоха на пореден протест с искания да бъдат отделени от структурата на Българската академия на науките (БАН).

„Излязоха хората на протест, защото вече две седмици се водят едни преговори както реши правителството. Трябваше да постигнем споразумение как да излезе и да излезе ли въобще НИМХ от БАН”, каза директорът на НИМХ професор Христомир Брънзов.

Той подчерта, че за тях разговорът е много ясен, защото решението им е категорично за излизане от БАН.

„Очаквахме разговорът да се съсредоточи върху това как да излезем, докато БАН твърдо смята, че трябва да стоим вътре, което е странно, защото когато някой не иска нещо, няма как да бъде принуден. За нас вариантите са два – единият е разводът, да кажем както Чехословакия, другият е както Югославия. Ние предпочитаме както Чехословакия, какво ще стане бъдещето ще покаже”, каза проф. Брънзов.

Протестиращите бяха поканени на нова среща при премиера Борисов за обсъждане на възможните варианти, въпреки че при предишната такава беше даден срок до 22 август за решаване на казуса. Това така и не се случи.

Преди началото на редовното заседание на Министерския съвет Борисов коментира темата с думите:

„Не мога да оставя и държавата да е заложник на тези процеси, които текат там. Да го решат БАН на Общото им събрание, както е по закон. Ако не могат да го решат,  тогава ние ще го решим като част от тези служби от институтите ѝ, които ни трябват за управлението на държавата – за язовири, за каскади, за климата, за замърсяването на въздуха и какво ли още не, съответно – ще действаме в тази посока“.

След проведената среща при Борисов, в която участва и просветният министър Красимир Вълчев, той заяви, че отделянето на НИМХ от БАН е по-приемливият вариант.

„Ако няма положително решение на Общото събрание, ние ще предложим законови промени, които най-вероятно ще бъдат за уреждане на дейността на Националния институт по метеорология и хидрология извън структурата на БАН“, допълни той.
Очаква се въпросът да бъде разгледан от Общото събрание на БАН, което ще се проведе на 10 септември.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!