Валери Белчев
На снимката: Валери Белчев

Министърът на финансите Валери Белчев отгори на въпроси на гражданите в поредното издание на рубриката „Властта говори! Открито“, която Министерският съвет стартира във Фейсбук.

На въпрос дали се очаква покачване на данъците, финансовият министър заяви, че в никакъв случай не предвиждат данъците да се вдигат.

„Задължение на финансовото министерство е да внесе предложение за Бюджет 2022, а решение на партиите е доколко ще се съобразят с него“, посочи Белчев в отговор на въпрос дали държавният бюджет трябва да е ангажимент на служебен кабинет. „За реформи не можем да говорим от позицията на служебен кабинет. Това, за което можем да се погрижим, е доходите на гражданите да не падат“, допълни той.

Сред основните цели е пенсиите да не падат

Белчев потвърди, че служебният кабинет предлага догодина минималната пенсия да бъде 370 лева, но за да не падне доходът на пенсионерите с минимална пенсия, се предвижда добавка от 60 лева от януари до юни.

„Много е важно абсолютната стойност на дохода на пенсионерите да не спада. Досега минималната пенсия е 300 лева, има и и COVID-19 надбавка от 120 лева – тоест общ доход от 420 лева. Нашата цел е да продължим да плащаме поне същите средства. Предлагаме минималната пенсия да стане 370 лева, а остатъкът да е ковид надбавка в размер на 60 лева. Така минималният доход на пенсионера да стане 430 лева, докато трае пандемията. След пандемията пенсията ще остане 370 лева“, каза Белчев.

В сряда след редовното заседание на Министерския съвет финансовият министър обяви, че кабинетът предлага увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки.

Относно увеличение на възнагражденията за държавните служители, Белчев посочи, че се планира увеличение с 5%.

Инфлация не повече от 4%

На въпрос за инфлацията финансовият министър отговори, че инфлацията притеснява всички, но „тя не е чак толкова висока“.

„По последни прогнози, темпът в следващите няколко месеца ще бъде овладян и не очаквам шоково покачване. Инфлацията се засили в края на годината, заради високите цени на електроенергията и на природния газ, но през следващата година не очаквам шокови нива на инфлацията, каза Валери Белчев. Реалистично е да се мисли че инфлацията през 2022 година ще е в рамките на 4 процента или малко повече, добави той“, допълни той.

Бюджетът тази година може да завърши с малък излишък

Бюджетът тази година може да завърши с нулево салдо и дори малък излишък, обяви служебният министър.

„Не планираме да издаваме нов дълг и е твърде вероятно да имаме малък излишък. Не мога да потвърдя, но е твърде вероятно“, заяви още Белчев.

„Дълговият лимит е определен на 4,5 млрд., дотук сме изтеглили 3,8 млрд. Тъй като като цяло приходната част върви добре, не планираме до края на годината да правим допълнителни емисии“.

Засега служебният кабинет работи с вариант Бюджет 2022 да бъде с дефицит от 2,9 % на брутния вътрешен продукт. Не се предвижда увеличаване на данъци, каза още Валери Белчев.

Министърът прогнозира, че в следващите месеци няма да има локдаун в страната. По думите му пикът на поредната вълна заразени отминава.

„Обмисля се ограничаване на износа на електроенергия, ако получим нотификация от Европейската Комисия при срив на системата. Подобно ограничение на износа може да е в рамките на срок от един до три месеца“, каза Белчев.

Белчев заяви вчера намерение до 17 декември правителството да е приело бюджета за догодина в основните му параметри, като разчита парламентът да го гласува в срок и след това редовният кабинет да „попълни“ политиките чрез актуализация на закона.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!