Шумът на открито се забранява между 14 и 16 часа и от 23 до 8 часа. Това решиха депутатите при гласуването на второ четене в Закона за защита от шума в околната среда.

Ограничението важи за открити площи и зони в територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии, както и в зони със смесено предназначение.

В тези часове се забранява и шумът от строителство като изключение ще правят железопътните гари, автогарите, аерогарите, морските гари и използването на системи за оповестяване на населението при бедствия.

По предложение на заместник-председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев забраната няма да важи за територията на религиозните храмове.

Депутати от левицата поискаха забрана за шум да важи от 24 часа, а не от 23, както е първоначалното предложение.

„Осем часа е напълно достатъчно време за почивка. През трите летни месеца до 22.30 часа е светло. Трябва да има оптимален срок тази забрана да влиза от полунощ. Много заведения в страната и по Черноморското крайбрежие са открити и работят усилено през това време, за да реализират печалба“, каза депутатът от БСП Христо Проданов.

Предложението обаче не беше прието.

Според него интересите на малкия и средния бизнес биха били удовлетворени, ако забраната влиза в сила с един час по-късно.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който отдавна се бори с шума на открито, каза, че има бизнеси в страната, които работят в нормален работен ден.

По думите му 85% от работещите са заети в малките и средните предприятия, затова няма нужда часовият пояс на забраната да се изменя. „

„За седмица, от 10-16 юли, имаме четири сигнала за шум в от заведение в Несебър. Това показва, че голяма част от заведенията са намалили шума заради по-строгите мерки“, каза Симеонов.

Именно лидерът на НФСБ, като вицепремиер, поде битката срещу шума на открито, включително с акции в заведенията по Черноморието.

За нарушителите са предвидени и по-високи санкции. Физическите лица ще се наказват с глоба от 500 до 1000 лева, а при повторно нарушение – от 2000 до 6000 лева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук