За да може да изградим надеждна система за противовъздушна отбрана, ние трябва да имаме както наземни средства, така и изтребители. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг генерал Съби Събев.

„Всяка една държава около нас има такива способности. Ние имаме някакви остатъчни наземни средства за противовъздушна отбрана, останали от Варшавския договор. Ние ги поддържаме, но ресурсът им изтича и трябва да ги подменяме с нови. Тези, които имаме, не са съвместими със системата за опознаване „свой-чужд“, която функционира в НАТО, особено във военно време”, обясни той.

И добави:

„Образно казано, ако трябва с тези средства да се защитаваме и пристигнат средства от НАТО, ние трябва да ги изключим. Не можем да ги използваме, тъй като ще бъдат фиксирани като противникови, не като приятелски”.

По думите му е особено важно да се подменят радиолокационните станции, тъй като нашите са много стари.

„Имаме необходимост от съвременни трикоординатни радиолокационни станции с далечен обхват на откриване, така че да изградим напълно трите компонента, които всяка система за противовъздушна отбрана притежава – радиолокационна система, зенитно-ракетни средства и авиация”.

На въпрос ще успеят ли новите 8 самолета да опазят България от евентуално агресори, генерал Събев каза:

„След като добие тези осем самолета, България трябва по-бързо да договори останалите осем, тъй като общата ни цел е да изградим една ескадрила от 16 самолета. Някъде към 2021 година най-късно трябва да започнем разговори за придобиването на втория транш от осем самолета. Така че към 2025 година, ако успеем, ще бъде добре да поставим в оперативна готовност цяла ескадрила. Това е основната цел”.

Цялото интервю с ген. Съби Събев може да прочетете или гледате ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук