Валери Жаблянов
Валери Жаблянов

Политиката, която се води от председателката, деформира всички вътрешни механизми за контрол в партията и постепенно се установява едноличен режим на управление,заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и депутат от левицата Валери Жаблянов. На влизане на днешното заседание на Националния съвет на партията, което се провежда на „Позитано“, той коментира появилата се в публичното пространство информация, че вероятно ще бъде отстранен като член на Изпълнителното бюро.

„Не знам какво ще се обсъжда, тъй като не съм информиран. Най-вероятно това ще се случи, защото в БСП настъпиха дълбоки и трайни промени през последните месеци и години. Критичното мнение се отстранява с всички средства“, заяви той.

Той изрази надежда в негово лице лидерът Корнелия Нинова да не вижда враг, а партиен другар, въпреки че често има различно мнение и отправя критични бележки към Изпълнителното бюро.

„Нека да мине пленумът и ще имаме възможност да поговорим“, призова Жаблянов.

„Аз дневния ред го научих от вас. Нямам го официално получен. Трябва да има промени в Изпълнителното бюро. Ще става въпрос и за местни избори. Понеже предизборният щаб, който организираше европейските избори, подаде оставка, би трябвало да се избере негов председател и състав“, коментира съпартиецът му Манол Генов.

Той обърна внимание и на финансовото състояние на партията, след като тя трябва да върне надвзетата партийна субсидия и подчерта, че това може да доведе и до съкращение в структурите ѝ.

Евентуалното отстраняване на Жаблянов коментира и депутатът Антон Кутев.

„В БСП винаги председателят определя кой ще е член на бюрото и това е негово право. Аз също бях отстранен навремето от едно бюро. Няма драма“, смята той.

Според него обаче в възможно Корнелия Нинова да предприеме и още по-големи промени в бюрото, като аргументира и необходимостта от тях.

На обратното мнение се оказа Красимир Янков.

„Искрено се надявам, че няма да се направи опит за чистка в ръководството на БСП. Предполагам, че ръководството и Корнелия Нинова са наясно, че преди избори никой не освобождава подготвени, административно и политически, служители в една партия. Ако се правят съкращение сега, се залага да няма координация в предстоящите избори и те да се правят трудно“, смята той.

Във връзка с финансовите проблеми Янков подчерта, че БСП може да се справи с тях със събирания членски внос.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук