опашки от ТИР-ове и коли на Кулата

Адът на ГКПП „Кулата“ продължава вече четвърти ден. В 7:20 часа в неделя сутрин опашката от автомобили, пътуващи за Гърция беше дълга 2 километра. Изходът на магистрала „Струма“, непосредствено преди ГКПП „Кулата“ е затапен напълно. Според пътуващи за море трябва да се тръгне в 3 часа през нощта от Благоевград, а попаднали в задръстване преди пункта казаха, че ще стигнат на море в южната ни съседка довечера. Пред пункта чакат и много автобуси, превозващи туристи от така наречените „екскурзии за един ден“. Те са предпочитани в югозапада тъй като за 25 лева си един ден на морето тръгва се в 6 часа сутринта и се прибират към 20 часа, но в този трафик реално на море в Гърция максимумът на престоя е 6 часа.

Трафикът на превозни средства в посока Гърция се увеличава с всяка изминалата минута и тапата от автомобили продължава да се увеличава. Според Ива Илиева, представител на туристическа агенция, проблемът е от две седмици заради изискване документите на децата да минават през електронен четец за проверка.

Основната причина за опашките на ГКПП „Кулата“ е увеличеният трафик спрямо предходната година, потокът на леките автомобили и автобусите се е увеличил с около 25%.

„Трасетата са три, на които работим. Обработката на един автомобил отнема не повече от 30 секунди. Бави ни това, че хората невинаги са си приготвили необходимите документи за преминаването през граничния пункт“ – заяви директорът на „Гранична полиция” главен комисар Светлан Кичиков – За последното денонощие през пункта са преминали над 10 000 автомобила. Всеки може да сметне с каква скорост са проверени тези автомобили. Апелирам към тези, които пътуват с деца, а е само единият родител, да си носят копия на въпросните декларации, защото само за изтеклото денонощие 436 лица, пътуващи със своите деца, не са носили такова копие и се е налагало да правим ние копия в „Гранична полиция”, подчерта Кчиков. Ние сме направили всичко възможно, преминали сме към ограничен режим на обработка на граждани на Европейския съюз“.

Той определи като „несериозни“ коментарите на преминаващите, че нарочно се бави движението, за да не ходят българите на гръцкото море.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук