Джеръми Корбин
на снимката: Председателят на Лейбъристката партия във Великобритания Джеръми Корбин

Лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин бе заснет по време на изслушване на премиера на страната Тереза Мей в парламента да я нарича „глупава жена”. На кадрите се вижда, как Корбин изрича думите, въпреки че те не се чуват.

Това предизвика вълна от недоволство и обвинения в сексизъм спрямо Корбин още същата вечер. След избухналия хаос в парламента Торите поискаха лидерът на лейбъристите да поднесе извинения на Мей, както и реакция от председателя на парламента по въпроса.

Беззвучното изказване на Корбин дойде след ожесточен спор между него и Мей по време на техните изказвания пред депутатите. След думите на Мей към него:

„Имам съвет за десните почетни господа – погледнете зад себе си. Те не са впечателени, и гражданите на страната също не са”, каза Мей визирайки съпартийците на Корбин, които седяха зад него.

Видимо раздразнен тогава той произнася думите „глупава жена”.

По-късно лидерът на Лейбъристката партия отрече да е наричал Мей по този начин след поискано изявление по въпроса. Той се обяви за противник на използването на „сексистки и женомразки език под каквато и да било форма” и настоя, че всъщност е изрекъл думите „глупави хора”.

Припомняме, че Тереза Мей е под силен натиск заради опитите си да докара Брекзит до край с настоящото споразумение. Миналата седмица тя преживя вот на недоверие в собствената си партия и остана неин лидер. Във вторник за пореден път тя защити споразумението за излизане на страната от ЕС и призова парламента да гласува за него.

Джеръми Корбин, който цели да замести Мей на „Даунинг Стрийт” 10 след следващите парламентарни избори в страната. Дали това започва да изглежда все по-малко вероятно след обвиненията в сексизъм, предстои да разберем.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!