Венцислав Мутафчийски
На снимката: ген. Венцислав Мутафчийски

Последните изследвани днес в Националната референтна лаборатория проби на контактни лица на починалата в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ жена показаха новия коронавирус при още 7 лица. По-рано днес от Националния оперативен щаб беше съобщено, че COVID-19 е доказан при други 9 души. Всички заразени са от град София. Те имат различни истории. Четирима от заразените са в Белодробната болница, съобщи генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и на Националния оперативен щаб на редовния брифинг за развитието на ситуацията с коронавируса.

Общо заболелите от Covid-19 в България станаха 23, като вчера почина една жена.

„Всичките ни усилия са насочени към ограничаването на инфекцията, но тя не може да бъде избегната“, призна проф. Мутафчийски.

Във ВМА около полунощ е настанена жена с положителна проба. Тя е била придружител на заразената жена медик, за която беше обявено, че се е заразила вчера. Тя се намира в средно тежко състояние с двустранна бронхопневмония. Във ВМА се очаква да пристигнат още двама души с положителни проби. Те са с лека клинична симптоматика, съобщи генералът.

Чрез Националната лаборатория са установени още 6 лица с положителни проби. От тях 4 са настанени в Белодробната болница. Те са от контактната група на починалата вчера жена в Института „Пирогов“.

„Контактните лица са четири установени и те са без никакви клинични оплаквания. От останалите нямаме данни за някакво тежко заболяване към момента. За ВМА най-тежко е състоянието на госпожата, която е била придружителка на установената вчера болна. Всичките посочени лица са от София“, уточни проф. Мутафчийски.

Последните 2 лица не се намират в болнични заведения, а се „преминали амбулаторно“.

„Те ще бъдат настанени със специализиран транспорт в една от трите болници“, каза той.

Той уточни, че има специално процедура за транспортиране на заразени хора така, че обслужващите ги медици да бъдат защитени.

Мутафчийски увери, че се работи по издирването на хората, които са били в контакт с 9-те новоустановени лица.

„Сигурно повече от 200 души, които не могат да се установят за един час“, каза той.

По думите на генерала издирваните са подадени на органите на столичната РЗИ, които заедно с Национална полиция ги търсят.

Няма влошаване в състоянието на пациента в „Пирогов“, чието състояние е критично, но няма и подобряване. За болните, които са в Габрово и в Плевен няма негативно развитие на симптоматиката, каза проф. Мутафчийски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук