Седмици след като пандемията от коронавирус вече излезе от границите на Китай, от Турция не се съобщаваше за заразени. Сега обаче броят им расте непрекъснато. Диагностицираните с инфекции на COVID-19 в Турция са се умножили от 11 март насам до над 30 000 в понеделник, като през този ден са регистрирани 3 148 нови случая и 649 смъртни случая. В понеделник президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ще бъдат раздадени безплатни медицински маски и две нови болници ще бъдат изградени за справяне с вируса, добавяйки към нарастващия списък от мерки полицейски час.

Турският министър на здравеопазването Фахретин Коджа оптимистично заяви, че страната му е предотвратила най-лошото с отговора си на коронавируса, защото е взела мерки веднага след регистрирането на първата си инфекция. Според министъра европейските страни са чакали седмици, за да предприемат сериозни действия за предотвратяване на разпространението на вируса, докато Турция е предприела действия веднага след като обяви първия си случай на 11 март.

По онова време обаче много турци смятаха, че заразата вече е достигнала страната, без да бъде открита, или че се прикрива умишлено.

Първите диагнози на коронавирус бяха регистрирани в Италия, Испания, Германия, Великобритания и Франция в края на януари.

„Но докато тези страни чакаха между 39 и 54 дни, за да предприемат строги мерки, Турция предприе незабавни действия – каза Коджа във видеоклип, споделен в социалните медии и от държавните информационни агенции – Ние бяхме най-рано предприелите мерки сред европейските държави. Ако постигнем успех с изолацията, можем да се възползваме максимално от тези ранни мерки.“

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви в понеделник, че две болници с капацитет по 1000 легла ще бъдат изградени в Истанбул – епицентър на случаите на коронавирус в страната – за лечение на заразени пациенти. По думите му страната е мобилизирала всичките си средства за борба със заплахата COVID-19, уверявайки, че в турските болници нямат проблем при диагностицирането и лечението на болестта.

„Ние ще ги завършим (двете болници) в рамките на 45 дни и ще ги отворим за обществена услуга“, каза Ердоган по телевизията.

Една от болниците се очаква да бъде построена в района, където е разположено бившето международно летище на града от европейската страна, а другото болница на един етаж в Санджактепе от азиатската страна на Истанбул.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!