Мойсей, Бог, Синай

Изследователи на Библията откриха камъни, надписани на староеврейски, на място, за което се твърди, че е неидентифицираната като съвременно местонахождение планина Синай, където Господ е срещнал Мойсей, съобщава „Експрес“. Там  Мойсей е получил 10-те Божи заповеди, според „Изход“.

Миналата година експерти от Изследователска фондация „Тома Неверни“ /The Doubting Thomas Research Foundation, DTRF/ заявиха, че са определили съвременното местоположение на планината. В 25-минутен филм те твърдяха, че планината Джабал ал-Лауз, намираща се в североизточната част на Саудитска Арабия, близо до границата с Йордания, е именно мястото, където Мойсей е разговарял с Господ.

Джабал ал-Лауз е висока около 2 500 метра и името й се превежда като „планината на бадемите“. Сега на своя уебсайд DTRF публикува снимки, които показват камъни с надписи на староеврейски. Според историческия лингвист д-р Майлс Джоунс, техните изследователи са проучили фотографиите. Той самият вярва, че езикът е „праеврейски“.

Синай, Мойсей
Снимка: Дейли стар

Учените добавиха, че датировката на камъните ги поставя точно във времето, в което се предполага, че е са се случили събитията в „Изход“ /втората книга от Библията, описваща извеждането на израилтяните от Египет/. Някои от надписите, изглежда, имат отношение към думата “Yahweh” /Яхве/, което е името на Господ.

Специалистите от DTRF се позовават и на запазени на същото място скални рисунки и изображения на отпечатъци от стъпки. Според преданието Бог казал на израилтяните:

„Всяко място, на което сложите стъпало, ще ви принадлежи.“

По тази причина учените смятат, че рисунките на стъпки представляват обозначение на територия на евреите.

Цитиран е и д-р Сун Хак Ким, който твърди, че е открил най-ранното известно изображения на свещената лампа Менора, намиращо се върху камъни близо до планината.

Синай, Мойсей
Снимка: Дейли стар

Сам Бог е разкрил устройството на Менора на Мойсей и класическият й вид на свещник със 7 клона е развит по време на пътуването на евреите от Египет. Тя е символ на юдаизма от най-древни времена и сега DTRF твърди, че е открито най-старото й описание.

Синай, Мехора

Според специалистите на фондацията всички тези доказателства подчертават истинността на твърденията, че Джабал ал-Лауз е планината Синай. Изследователят Райън Мауро добави:

„Златният телец, разцепената скала, олтарът на Мойсей, мястото на преминаване на Червено море – всички тези парченца от мозайката трябва да съвпадат и те пасват на новооткритото място по начин, по който никоя друга локация не може. Може би скептиците се съмняват в историческата истинност на историята за изхода, поради липса на доказателства, но това, което имаме тук, съвпада много добре с древните свидетелства.“

Синай, Мойсей
Изглед от Джабал ал-Лауз /снимка: Дейли Стар/

 

Какво казват критиците на откритието?

Все още има много други специалисти, които не са така убедени, че въпросът за локацията на планината Синай е решен.

Библейският изследовател Гордън Франц посочва, че няма достоверно историческо, географско, археологическо или библейско доказателство за тезата, че планината Синай е Джабал ал-Лауз в Саудитска Арабия. „Ортодоксалните“ експерти се съмняват в историческата основа на събитията поради липсата на археологическо потвърждение.

В отговор Мауро ги призова да останат „с отворен ум“. По думите му събитията наистина са се случили и за признаването на това не се изисква човек да е вярващ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук