Предложеният от Христо Иванов проект за РСМ в Комисията по външна политика е приет с 11 гласа.

Партиите, които подкрепят премахване на ветото от Северна Македония за присъединяване към ЕС във външната комисия на НС, по-рано заявиха, че ще работят за постигането едно общо проекторешение, което да бъде изградено на база на вече внесените предложения на ДПС, ГЕРБ и „Демократична България”. Това обаче не се получи.

Поради това трите отделни предложения бяха гласувани, като така се стигна до одобрението на това на „Демократична България“.

Сега предстои предлижението да бъде внесено в НС и по всичко изглежда, че то ще бъде подкрепено от мнозинството от партиите. Вдигане на ветото от РСМ се подкрепя от „Продължаваме промяната”, ГЕРБ, ДПС и „Демократична България”, чиито депутати са достатъчни, за  да бъде решението прието. Ако това се случи, следващата стъпка е НС да възложи на МС да одобри т. нар. френско предложение.

„Има такъв народ“ и „Възраждане“ са двете партии, които категорично заявиха, че няма да подкрепят предложенията на трите партии ГЕРБ, ДПС и ДБ за разрешаване на спора с РС Македония. Очаква се и да не го подкрепят в залата. От БСП не подрепиха предложенията на ГЕРБ и ДПС и се въздържаха при гласуването на това на ДБ.

След като миналата седмица Слави Трифонов безпардонно заяви, че в Македония няма българско малцинство, а има българи, днес очаквано председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов каза, че и трите предложения са против националните интереси на България. Това се случва, въпреки че външният министър Теодора Генчовска от квотата на ИТН днес заяви, че това е най-доброто предложение, което сме получавали.

Във Външна комисия трябва да се разгледат трите проекта за решение за урегулиране на отношенията между България и РСМ, което на свой ред ще даде възможност за започване на преговори на РСМ с ЕС. Предложенията са на ДПС, ГЕРБ и „Демократична България“.

Какво представлява предложението?

В проекта на „Демократична България“  се предвижда страната ни да приеме френското предложение за премахване на ветото и започване на преговорите с РСМ, при условие че Скопие ефективно изпълнява договора за добросъседство от 2017 г. и гарантира правата на македонските българи чрез вписването им в конституцията, наравно с другите народи в югозападната ни съседка, а европейските институции станат гарант за това.

Френското предложение се състои от три независими елемента, които само в комплект могат да отговорят на въпроса дали РСМ е готова да започне преговори за членство в ЕС.

Първият документ, проектозаключенията на Съвета, ни казва че темата „двустранни отношения Скопие-София “ ще бъде част от преговорния процес. Този документ, както и вторият документ, преговорната рамка, реферират към трети, ключов документ – двустранен протокол, в който няма нищо френско и е изцяло продукт на договореност между Външните министерства на двете страни. Това е всъщност пътната карта с конкретни ангажименти и етапи, които Скопие трябва да изпълни в замяна на това ние да вдигнем ветото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук