Теодора Генчовска
На снимката: Теодора Генчовска.

„Френското предложение е най-доброто, което сме получавали досега“. Това заяви министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска на днешното заседание на Комисията по външна политика, където ще бъдат разгледани трите проекта на решения за започване на преговорите на РСМ за ЕС.

Повече по темата как започна заседанието днес – четете ТУК.

А ТУК можете да разберете защо ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и ИТН провалиха вчерашното заседание на комисията.

„Френското предложение за разрешаване на спорните въпроси с РС Македония може би ще бъде валидно до края на френското председателство. Не мога да се ангажирам какво ще предложи чешкото председателство“, каза още Генчовска.

„Вчера на заседание тона МС външно министерство спази конституционната процедура и внесе проект на решение, което не беше прието“, каза още външният министър в оставка. Причината е, че всички решения по въпроса за РСМ трябва да минат през Комисията по външна политика и да се вземат от НС.

Генчовска посочи, че проектът на протокола е част от целия пакет документи. Според нея той трябва да бъде подписан преди Преговорната рамка. „Важно условие, за да се приеме Преговорната рамка, е да се подпише протокола“, уточни външният министър в оставка.

Във Външна комисия трябва да се разгледат трите проекта за решение за регулиране на отношенията между България и РСМ, което на свой ред ще даде възможност за започване на преговори на РСМ с ЕС. Предложенията са на ДПС, ГЕРБ и „Демократична България“.

Френското предложение се състои от три независими елемента, които само в комплект могат да отговорят на въпроса дали РСМ е готова да започне преговори за членство в ЕС.

Първият документ, проектозаключенията на Съвета, ни казва че темата „двустранни отношения Скопие-София “ ще бъде част от преговорния процес. Този документ, както и вторият документ – преговорната рамка, реферират към трети, ключов документ – двустранен протокол, който е изцяло продукт на договореност между Външните министерства на двете страни. Това е всъщност пътната карта с конкретни ангажименти и етапи, които Скопие трябва да изпълни в замяна на това ние да вдигнем ветото.

Въпросният документ, по думите на „Продължаваме промяната“, не е бил предоставен от министър Генчовска на Министерски съвет. Повече по темата – четете ТУК.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук