Русия, Украйна

Военните способности на Русия и Украйна са толкова небалансирани, че президентът на Украйна Владимир Зеленски призова западните си съюзници да направят нещо повече от налагане на санкции, за да извадят тежко въоръжените руските войски от украинска земя.

Ето сравнение на военните способности на двете страни.

Въоръжени сили

Русия има 900 000 души активен персонал във въоръжените си сили и 2 милиона в резерв. Украйна има 196 000 и 900 000 резервисти, като още в сряда Украйна започна да мобилизира мъжете на възраст от 18 до 60 години.

Само в сухопътните сили Русия има двойно предимство – 280 000 войници срещу 125 600 на Украйна. А нейните военновъздушни сили са почти пет пъти повече – 165 000 до 35 000 на Украйна.

Но по отношение на това колко войници участват в тази конкретна операция в Украйна, анализатори твърдят, че от страната на Русия в момента са ангажирани 200 000 души, или около 60 бойни групи. Ситуацията се развива бързо и този брой може да се промени. Това е най-големият брой военни в Източна Европа, който сме виждали до момента. При украинците ситуацията е по-трудна, защото те са започнали да прибягват до резервистите и да мобилизират населението.

Украински и руски военни сили

Оръжия и превозни средства

Тук има какво да се сравнява – щурмови самолети, бронирани превозни средства, ракети земя-въздух. Но като цяло, Русия просто има повече от всичко.

Русия има повече от 15 857 бойни бронирани машини, а Украйна – 3309, както и 10 пъти повече самолети – 1391 срещу 128 на Украйна, и 821 хеликоптера към 55 на Украйна. Русия има 49 подводници, Украйна няма нито една.

Има голяма разлика между двете военни сили. Русия има много по-силна противовъздушна отбрана. Разликата е огромна и в хеликоптерите, и в самолетите на всяко ниво – от транспортните самолети до изтребителите и атакуващите хеликоптери.

Русия танк

Модернизация

С бойните действия, които се водят в цялата страна, броят и качеството на оръжейните складове са основен фактор, защото военновъздушните сили на Украйна вече са до голяма степен унищожени.  Украйна има сериозни проблеми с модернизацията поради икономическите проблеми на страната след 2014 г. На военните им липсва модерна противовъздушна отбрана и артилерия, особено противобатареен артилерийски радар и оборудване за наблюдение за откриване на вражеска артилерия.

Бойна воля

Въпреки значителната разлика във въоръжението, Украинските сили предприеха няколко успешни контраатаки. Явно чистото желание на украинските войски да се бият е по-важният фактор, отколкото колко са големи въоръжените сили.
„Фактът, че украинските изтребители все още летят  е впечатляващ“, казва Йохан Мишел, изследователски анализатор.

войници Украйна

Ако Русия превземе столицата скоро, за Украйна ще бъде трудно да отвърне. Но ако това е неуспешно, конфликтът може да се задълбочи. И това е сценарият, при който волята на Украйна може да се окаже мощно оръжие.

Както много често се случва силната мотивация, защитата на родината и национализмът може да окажат решаваща роля в развитието на конфликта. Множество примери за подобно развитие откриваме и в българската военна история след Освобождението. Може Давид да успее да надвие Голиат.

Информацията е на Международния институт за стратегически анализи, част от текста е публикуван в CNN.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук