Нанси Пелоси Тайван

Нова група американски законодатели ще пристигне в Тайван днес вечерта, съобщи тайванската официална централна информационна агенция, предаде „Ройтерс“. Това е третото подобно посещение този месец, което се противопоставя на натиска от страна на Пекин тези пътувания да не се провеждат.

Китай, който твърди, че Тайван е негова територия, въпреки категоричните възражения на демократично избраното правителство в Тайпе, започна военни игри в близост до острова след идването на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в началото на август.

Около седмица по-късно тя беше последвана от още петима американски законодатели, като в отговор китайските военни проведоха още учения в близост до Тайван.

Централната информационна агенция не назова имената на пристигащите тази вечер законодатели, като каза само, че те ще пристигнат с американски военен самолет на летище „Съншайн“ в центъра на Тайпе и ще се срещнат с тайванския президент Цай Инуън в петък.

Посещението на Пелоси разгневи Китай, който отговори с изпитателни изстрелвания на балистични ракети над Тайпе за първи път и с изоставяне на някои линии на диалог с Вашингтон, включително разговорите за изменението на климата.

Съединените щати нямат официални дипломатически отношения с Тайван, но по закон са задължени да предоставят на острова средства за самозащита, отбелязв „Ройтерс“.

Китай никога не е изключвал възможността да използва сила, за да постави Тайван под свой контрол. Правителството на Тайван твърди, че Китайската народна република никога не е управлявала острова и затова няма право да претендира за него, и че само 23-милионното население може да реши бъдещето си.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук