Туроператори и туристически агенти ще излязат на протест пред Министерския съвет, за да изразят недоволството си от „пълното неглижиране от страна на правителството на проблемите им, възникнали вследствие на пандемията“ от коронавирус.

Това пише в съобщение до медиите от страна на Съвета на Обединение „Бъдеще за туризма“.

Протестиращите настояват за финансово оздравяване на сектора и изработване на кризисен план за подпомагане, както и незабавно прилагане на грантови схеми и социални инвестиции под формата на безвъзмездна помощ за най-засегнатите сегменти-  туроператорите, които осъществяват изходящ туризъм и екскурзоводи. Тяхната дейност е спряна от началото на пандемията.

Вземането на политически решения налага и поемането на икономическа отговорност, която очакваме от премиера за предотвратяване на масовите фалити на туроператори, заявяват от бранша.

В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ обаче Ваня Григорова от синдикат „Подкрепа” коментира, че обявените вчера от правителството икономически мерки, са насочени почти изцяло към туристическия сектор.

А именно:

  • Допълнителни средства по бюджета на Министерството на туризма за предоставяне на помощ за ползване на основни туристически услуги за вътрешен турисъм на стойност 210 лв. за лицата, които пряко осъществяват дейности за лечение, предотвратяване на разпространението на вируса или преодоляване на последствията от коронакризата в размер на 8 млн. лв. за повече от 38 000 души.
  • Държавна субсидия от 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет за чартърни полети до България. Парите се отпускат за всеки, който ползва туристическа услуга у нас. Мярката важи само за полети с капацитет не по-малко от 100 места и е в размер на 55 млн. лв. за над 400 000 туристи.
  • „Практиката показва, че туроператорите и туристическите агенции, които са неразделна част от туризма, не ползват намалението от 9% ДДС. Сега има още един закон, в който можем да го вкараме – 9% ДДС за случайните превози. Туризмът изключително много моли за 9 на сто за виното и бирата. Говорихме с коалиционните партньори – ще го придвижат в парламента и до петък ще стане факт“, каза премиерът Борисов.

Досега правителството е направило най-много отстъпки именно за тях, включително намалявайки ДДС-то за ресторантите.

Няма туристи, има нов министър

Туристическият бранш действително е един от най-засегнатите от пандемията у нас. Чуждестранни туристи у нас почти няма, а много от българите избраха да почиват в Гърция, което е още един удар върху туризма.

Вероятно по тази причина (макар да не бе съобщено официално), миналата седмица премиерът Бойко Борисов уволни ресорният министър Николина Ангелкова. Нейното място зае вицепремиерът Марияна Николова.

Вчера тя се срещна с представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Сдружение „Туризъм“.

„Пъpвитe cигнaли зa летния сезон са пoвeчe oт нeгaтивни. Рeзyлтaтитe нa кyрoртитe пo Южнoтo Чeрнoмopиe прeз юни пoкaзвaт, чe 98% oт чaртъpнитe пoлeти ca oтмeнeни, a 70% oт хoтeлитe в нaй-гoлeмия oт тяx – Cлънчeв бpяг, ocтaвaт зaтвopeни. Все още има очаквания август и септември да са по-добри, като свидетелство за това е както полетната програма на морските летища, така и записванията“, коментира Николова.

Държавата да плаща за карантинирани туристи

По нейно предложение започва обсъждане, на възможността държавата да поема разходите за карантинирани туристи. Министърът на туризма апелира бизнесът да предложи места за настаняване, в които при нужда могат да се настаняват туристи за карантиниране.

Според Николова местата за настаняване спазват всички условия за работа в условията на световната пандемия и това трябва да е в основата на маркетинговата кампания за привличане на български и чуждестранни туристи.

Вицепремиерът съобщи, че вече е изпратила писмо до министъра на икономиката с искане за предоставяне на грантова схема в размер на 10% от оборота за миналата година, което да подпомогне допълнително туроператорите и турагентите. /БГНЕС

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!