Пламен Димитров
на снимката: Президентът на КНСБ Пламен Димитров

КНСБ оценява позитивно пакета от мерки, обявен от управляващите, особено в социалната чу част, но смята, че са нужни и допълнителни. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция в КНСБ, предава БТА.

По думите на Димитров голяма част от мерките са отразили конкретни стъпки от искания на КНСБ във времето назад, а някои от тях са съвместни искания на социалните партньори. КНСБ ще продължи да иска разширяване на обхвата на целевото подпомагане за отоплителния сезон, както и допълнителен отпуск за родителите по време на пандемия.

Ние смятаме, че още в ранната есен трябва да бъде коментиран още един пакет от мерки. Обявените мерките са добра стъпка за подкрепа на немалко групи от населението, които очакваха отдавна целеви мерки за подкрепа в тази тежка ситуация на панедемия и задълбочаваща се икономическа криза и очакваща се допълнителна негативна ситуация в есенните месеци, заяви Пламен Димитров.

Лидерът на синдиката припомни, че КНСБ отдавна иска минималното обезщетение за безработица да бъде увеличено. Синдикатът подкрепя и това, че всички пенсионери са подкрепени с тримесечни плащания по 50 лева, като очаква подкрепата да продължи до края на годината.

Пламен Димитров допълни, че КНСБ не мисли, че правителството трябва да прави каквито и да е икономии и да не харчи толкова средства, колкото са необходими за подкрепа на отделните групи в тежката ситуация. Лидерът на КНСБ отново определи мярката 60/40 като най-работещата.

Благодарение на нея са съхранени над 200 хиляди работни места, каза Димитров и допълни, че очаква тя да бъде продължена и след септември.

Той смята, че трябва да се стигне до по-високи суми и проценти, с които да бъде подкрепено загубеното потребление на домакинствата.

Вчера премиерът Бойко Борисов представи нов пакет социално-икономически мерки на стойност близо 1,163 млрд. лв.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!