Европейската инвестиционна банка направи заявка да участва за осигуряване на финансирането на АЕЦ „Белене“. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Белене, където бе на проверка.
Припомняме, че през 2012 г. Народното събрание прие решение, което забранява всякакво строителство на площадката в Белене. За да се осъществи построяването на атомната централа, трябва да бъде отменено това решение на парламента.

Теменужка Петкова обаче смята, че идеята на премиера Бойко Борисов проектът да се реализира като балкански, е много добра. Според нея всички предпоставки този проект да бъде реализиран, са налице.

„Имаме лицензирана площадка, оборудване, което сме платили, което отговаря на всички изисквания. Имаме необходимите кадри, които могат прекрасно да се справят с тази задача. Оттук нататък остава сериозната крачка напред да се помисли за финансирането, структурирането на проекта, така че да може да се гарантира неговата експлоатация, реализация на пазарен принцип. Мисля, че има голям шанс това да се случи“, коментира Петкова.

На въпрос дали има друг инвеститорски интерес, тя уточни, че има такъв от най-голямата държавна китайска ядрена компания.

„Може да се провери доколко той е реален в рамките на една процедура, която по всяка вероятност ще бъде стартирана, ако се вземе това решение да се върви към реализация“, коментира Петкова.

Тя посочи, че БАН направи много обстоен анализ на проекта и се съгласи с тезата, че най-лошият вариант е по него да не се прави нищо, още повече, че според прогнозата на учените не само в България, но в целия регион ще има дефицит на мощности към 2035 г.

По думите ѝ в Министерството на енергетиката вече има работна група, която разработва различните варианти. Към нея ще бъдат включени експерти от енергетиката ни.

„Доверието на премиера Борисов, доверието на нашите коалиционни партньори и подкрепата, която получих от страшно много колеги, ме задължава страшно много“, каза Петкова в коментар на отказа да бъде приета оставката й, която подаде заради познанството си с шефката на „Инерком“ Гинка Върбакова – купувач на ЧЕЗ.
Тя настоя, че държавата няма възможност да влияе на тази сделка, а доколко ще участва в нея, ще реши продавачът, след като българското дружество вече даде съгласие за това.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук