Интервюто на руския президент Владимир Путин и неговото предположение за роля на руските евреи и други малцинства в намесата в президентските избори в САЩ през 2016 г. породиха реакции на загриженост от страна на еврейските организации и на високопоставени лица и получиха широк медиен отзвук.

Смущаващото предположение бе направено по време на телевизионно интервю и предизвика особена загриженост в Израел – еврейската държава, дала убежище на жертвите на антисемитски кампании навсякъде по света. Израелският законотворец Ксения Светлова незабавно призова страната си да заклейми грубите коментари на руския държавен глава.

„Ако Израел не защити еврейския народ, никой няма да го направи – каза тя, според „Хаарец” – Може би евреите се намесиха в президентските избори, може би евреите управляват света, а може би евреите клаха евреи в Полша? Всички тези твърдения имат една първопричина – омраза към евреите”.

Директорът на ЦРУ Майк Помпео отхвърли предположенията на руския президент и заяви, че зад атаката на изборите стои Кремъл. Путин, впрочем, изрази незаинтересованост дори и ако действително руснаци са направили предполагаемия опит за изборна намеса:

„И какво, ако са руснаци? Има 146 милиона руснаци. Какво от това? Не ме е грижа. Те /намесилите се – бел. ред./ не представляват интересите на руската държава”.

Според Путин, Западът се меси в руските избори непрекъснато, но за Русия е невъзможно да го прави реципрочно, тъй като спазва принципи за ненамеса в чуждите дела, а и не разполага с инструменти за това.

Сенаторът от Кънектикът Ричард Блументал, обаче, написа в „Туийтър”:
„Отблъскващите подмятания на Путин трябва да бъдат отречени високо и ясно от световните лидери”.

Възмущението се разрасна независимо от аргументите на руския държавен глава и сега доста хора очакват реакцията на Белия дом. Официална такава все още няма и това напомня за принципното нежелание на президента Тръмп да критикува руския си колега, напомнят някои медии.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук