ЕС санкции

Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ще обсъди днес отново обстановката в България. Това сочи дневният ред на предстоящото заседание, което ще се проведе онлайн.

Първоначално беше обявено, че в него ще участва министърът  на правосъдието Десислава Ахладова. Впоследствие обаче стана ясно, че вместо нея ще говори заместникът ѝ Евгени Стоянов. Отпада и участието на омбудсмана Диана Ковачева.

В заседанието ще участват още заместник-главните прокурори от Върховната касационна прокуратура Даниела Машева и Красимира Филипова, както и представители на Европейската и Венецианската комисия.

Вицепремиерът, отговарящ за правосъдната реформа Екатерина Захариева, която присъства на изслушването през август, сега няма да участва.

Очакваше се заседанието да се състои в средата на декември, но бе отложено по технически причини.

До дебата в Европейския парламент относно върховенството на закона в България се стигна, след като през август евродепутатите Елена Йончева и Радан Кънев внесоха общо искане, подкрепено и от 55 евродепутати, за обсъждане на институционалната криза у нас.

На 8 октомври Европейският парламент одобри резолюция за върховенството на закона в България, която констатира  „значително влошаване“ в зачитането на закона, демокрацията и човешките права в България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!