Ваксината срещу COVID-19 вече се вписва в електронен паспорт на гражданите на Виена. Това съобщи съветникът по въпросите на здравеопазването на австрийската столица Петер Хакер, цитиран от БНР. От 27 декември, когато започна масовото ваксиниране в Австрия, това се документира в електронна система – пилотен проект за Виена, стартирал още през октомври миналата година.

Всички пунктове, където се извършва ваксинирането, са оборудвани с таблети, чрез които информация за ваксинацията се подава в централния регистър. Засега ваксинираните виенчани получават хартиен имунизационен паспорт, тъй като електронният е в изпитателна фаза.

След старта на ваксинирането срещу коронавирус все повече се заговори, че е възможно имунизацията да стане условие за пътувания на гражданите извън страните, в които живеят.

Qantas беше първата авиокомпания, която обяви, че ще изисква международни пътници да бъдат ваксинирани. От 1 март 2021 г. Кипър планира да позволи на всеки, който може да докаже, че е бил ваксиниран, да пропусне изискването за отрицателен тест.

Все още не е ясно обаче как ще се доказва статута на ваксиниран. Фалшиви COVID тестови документи вече са проблем, както и дали човекът, който се е тествал, е същият, който представя сертификата.

Във Франция, чиито граждани са най-скептични срещу ваксините за коронавирус, вече се заговори за законови промени, които дa oбвържaт някoи cвoбoди c прилaгaнeтo нa вaкcинa. Дeпути предложиха и въвеждане на “зeлeн пacпoрт” зa вcички вaкcинирaни лицa. Cпoрeд анализатори обаче пoдoбни рaзпoрeдби убивaт cвoбoдaтa и cъздaвaт двe кaтeгoрии грaждaни, кoитo нямaт eдни и cъщи прaвa, което е ceгрeгaция, ocнoвaнa нa здрaвeн критeрий.

Междувременно няколко компании и технологични групи започнаха да разработват приложения или системи за смартфони, в които отделните хора да могат да качват информация за своите тестове и ваксинации относно Covid-19, създавайки цифрови идентификационни данни, които да бъдат показвани на входа на концертни зали, стадиони, кина, офиси или дори при посещение на друга държава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!