Румъния, европредседателство

Европейският съюз предупреди Румъния, че може да понесе по-тежки последици заради промените в антикорупционните закони, направени от управляващите, пише „Ройтерс”.

Европейската комисия на няколко пъти каза, че промените на законите, които включват намаляването на давността на някои престъпления по служба, представляват обезсмисляне на десетилетия реформи в Румъния.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер беше попитан дали са необходими мерки, за да бъде принудена Румъния да се придържа към стандартите на Европейския съюз.

„Да, Румъния заслужава особено внимание. Това е нещо, което ще направим в следващите дни и седмици“, отговори Юнкер.

И добави:

„Върховенството на закона трябва да важи за всички и това е пътя, по който ще продължим“.

Управляващите в Румъния социалдемократи не отговориха на Юнкер директно, но техният лидер Ливиу Драгня каза на предизборен митинг в Яш, че Румъния е третирана несправедливо от Европейския съюз прекалено дълго и хората трябва да „гласуват за патриотичната Социалдемократическа партия“.

Европейският съюз вече стартира процедури срещу други две държави – Унгария и Полша – за опити да се поставят под контрол съдилищата, медиите, академичните среди и организации на активисти.

В момента Румъния е ротационен председател на ЕС.

В четвъртък председателят на Европейската народна партия /ЕНП/ Жозеф Дол заяви на пресконференция в румънския град Сибиу, че е „скандално“ това, което се случва в Румъния.

Той определи като възмутителна липсата на респект към правовата държава, независимостта на правосъдието и борбата срещу корупцията.

Дол също така приветства „куража и решимостта на румънците, които излязоха на улицата, за да изразят несъгласието си спрямо посоката, в която се отправя страната им“.

Той подчерта, че подкрепя „200 процента“ румънския президент Клаус Йоханис, който свика референдум по темата за правосъдието.

„Национално-либералната партия /НЛП/ и десноцентриските партии в Румъния са важни съюзници в тази предизборна кампания. Заедно защитаваме ценностите, които споделяме и които ни обединяват (. . .), а именно: независимо правосъдие, правова държава, демокрация, свобода и солидарност“, заяви лидерът на ЕНП.

Той посочи, че „НЛП е единствената партия, която може да спечели изборите, отстранявайки Социалдемократическата партия /СДП/ от власт“. По думите му „НЛП може да донесе нов полъх на Румъния, като сложи край на хаоса, създаден от СДП“.

„Изглежда ми скандално това, което се случва в Румъния (. . .) Това, което предизвиква възмущение, е фактът, че правовата държава, независимото правосъдие и борбата срещу корупцията не се уважават в Румъния. Става дума за една попупулистка позиция на правителството, която трябва да преборим и можем да направим това само чрез действие“, посочи Дол.

Жозеф Дол ще председателства днес в Сибиу срещата на върха на ЕНП, в която ще участват румънският президент Клаус Йоханис, германският канцлер Ангела Меркел и други официални представители.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук