Реджеп Ердоган
на снимката: Президентът на Турция Реджеп Ердоган

Турция продължава да се стреми към стратегическата си цел да бъде пълноправен член на Европейския съюз, каза президентът Реджеп Ердоган.

На заседание на Групата за реформи, в присъствието на министрите на правосъдието, финансите, външните работи и вътрешните работи, Ердоган каза, че Турция се опитва да стане част от Европейския съюз вече 60 години, но „Западът винаги намира извинения да не го позволи”, пише вестник „Сабах”.

Президентът на страната отбеляза, че са изминали 20 години от официалното обявяване на Турция за кандидат за член на ЕС във финландската столица Хелзинки и призова да бъде възстановен „духът от Хелзинки“.

Турция подаде молба за членство в ЕС през 1987 г., а разговорите за присъединяване започнаха през 2005 г.

Две години след това процеса спря поради протести на Кипър заради разделянето на острова и недоволство в Германия и Франция.

Процесът на либерализация на визовия режим за турски граждани, който започна през 2013 г. също не беше завършен, въпреки че през март 2016 г.

Анкара и ЕС подписаха споразумение за спиране на имигрантския поток от Турция срещу „ускоряване на въвеждането на либерализиране на визовия режим“.

Това така и не се случи след опита за преврат през лятото на 2016 г. и последвалото извънредно положение в Турция.

Реджеп Ердоган критикува държавите в ЕС за отношението им към турските притеснения за националната сигурност.

„От защитата на терористи, които избягаха от нашата страна, до предоставянето на убежище на членове Фетуллаховата терористична организация (FETÖ), които организираха преврата от 15 юли, те направиха неща, които са в разрез с духа на алианса“, каза Ердоган.

„Видяхме срамни моменти, когато лицата на терористи красяха стените на Европейския парламент“, каза Ердоган, като говореше за изложба в ЕП през 2017 г., включваща снимка на лидера на ПКК Абдула Йоджалан.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!