Всичките машини за гласуването на евровота вече са в България. Това съобщи пред БНР Веселин Тодоров от „Сиела Норма“.

По думите му това са 3000 машини плюс резервни 10%. Те са в склад, одобрен от ЦИК. Вероятно днес от Комисията ще проверят и преброят машините.

„До 15-и представители на ЦИК трябва да проверят софтуера. Вчера имаше проверка на софтуера – дали работи така, както е описано в процедурата. Имаме одобрение. До 15-и трябва да се провери дали това е инсталирано на всички машини. Смятаме, че няма да е проблем за тези пет дни това, което е одобрено, да го инсталираме на всичките 3000 машини. На 15-и или в близките дни след това може да има одит от външна организация, вероятно академична институция, която ще провери дали вътрешните процеси, по които работи системата, са такива, каквито са описани. След това идва най-истеричната част – разнасянето на машините, което ще стане на 24-и срещу 25-и май. След това нашите колеги напускат мястото и са на разположение през целия ден в неделя, без да имат право да са вътре в секциите, но да са на повикване при технически проблеми“, каза Тодоров.

Той увери, че фирмата има достатъчно експерти, за да покрият всички изборни секции.

По думите му машините за гласуването са произведени специално за България, което е и причината за по-високата цена за наем.

Ако след тези избори законодателят се откаже от машинното гласуване, тези машини до голяма степен остават непотребни, обясни той.

Иначе днес в 14 часа президентът Румен Радев ще проведе среща с ръководството на Централната избирателна комисия.

Срещата е свързана с подготовката за провеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!