Али Хаменей

Върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей е одобрил лично атаките с дронове срещу рафинерии в Саудитска Арабия, съобщи CBS News като цитира анонимен американски източник.

Телевизията не уточнява каква длъжност заема източникът й, нито откъде е получил тази информация. Той обаче твърди, че аятолахът е подписал заповедта само при условие, че атаката може да бъде извършена така, че да не бъде приписана на Иран.

Според други американски източници, най-сериозното доказателство срещу Техеран били непубликувани сателитни снимки, на които се вижда Иранската революционна гвардия да се подготвя за атаката в базата Ахваз. Те били направени преди атаката и никой от администрацията във Вашингтон не осъзнавал значението им докато не било извършено нападението срещу двете петролни рафинерии в Саудитска Арабия.

Анонимен американски представител заяви за АФП, че Вашингтон е направил заключението, че атаката е извършена с крилати ракети от Иран и е допълнил, че доказателства за това ще бъдат представени по време на сесията на Общото събрание на ООН следващата седмица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!