Върховният съд на Русия отхвърли жалбата на опозициония лидер Алексей Навални срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да не го допусне за участие в президентските избори догодина. Комисията отказа да регистрира инициативен комитет, който да го издигне като кандидат за вота през 2018 година.

Според решението съдът не намира основания да удовлетвори исканията на Навални. Отказът на ЦИК пък беше мотивиран с това, че опозиционният лидер няма пасивни избирателни права. Съгласно руското законодателство даден човек, осъден за тежко престъпление, може да се кандидатира за президентския пост едва 10 години след отмяната или изтичането на наказанието.

Областен съд по-рано потвърди 5-годишната условна присъда на Навални за присвояване на 16 милиона рубли. Според лидера на Фронт за борба с корупцията решението на ЦИК да не го регистрира е политически мотивирано. 41-годишният Навални се закани да организира национален протестен митинг на 28 януари в подкрепа на неговия призив за бойкот на президентските избори.

Повечето присъди срещу Навални през 2017г. бяха именно за организирането на неразрешени протестни събрания и митинги.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!