Глобяването за превишена скорост е сравнително често в днешно време, но да се те глобят за превишаване на скоростта през 19 век е доста нечувано. Особено, когато имате предвид, че средната скорост за всеки автомобил тогава е била 3,2 км/ч. Това беше време, когато светът на автомобилите правеше бебешки стъпки, съвсем буквално, а имаше много малко хора, които имаха двигател с вътрешно горене.

Ето защо бяхме толкова учудени, когато за първи път прочетехме за „Арнолд Бенц” – първата моторна кола в света, която получи глоба за ускоряване на скоростта.

Годината беше 1896г. и човекът, управляващ този емблематичен „Арнолд”, беше Уолтър Арнолд – състезател и един от собствениците на „Уилям Арнолд и синове” в Обединеното кралство. Компанията е първата, която е придобила лиценз за изграждане на Benz автомобили и да ги продава в Обединеното кралство.

Въпросният „Арнолд” автомобил е базиран на автомобила Benz, който е оборудван със собствен двигател. Уолтър, който по онова време беше само младо момче, ускоряваше скоростта на „Арнолд Бенц” на 13 км/ч, четири пъти по-голяма от официалната скоростна граница.

Уолтър беше хванат от полицай, който преследвал колата с велосипед, а на Арнолд му беше наложена глоба от 1 шилинг (стара британска валута), плюс разходите за превишаване на скоростта, като по този начин стана първият човек, глобен за превишена скорост на движението в Обединеното кралство.

На снимката: Колата на Уолтър сега е изложена в музей във Великобритания

Интересното е, че скоро след този инцидент скоростта от 3,2 км /ч се повиши до 22,5 км/ч. Тази промяна се превърна в исторически момент и местните хора организираха специална състезателна надпревара, за да се радват на това. И Уолтър Арнолд се състезава в тази надпревара и дори спечели златен медал.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук