Председател на правителствената комисия по въпроси на инфраструктурата и бивш министър от Лейбъристката партия, Лорд Адонис, се оттегли от поста. Той отправи сериозни критики към премиерът на Великобритания Тереза Мей и правителството й за опасния курс, който поема с Брекзит.

„Брекзит е „заразил“ цялостното поведение на кабинета. Тереза Мей следва курс изпълнен с опасности”, коментира Лорд Адонис пред  „Радио 4” на  Би Би Си.  Той описа процеса за Брекзит като „опасен популистки и националистически спазъм, достоен за Доналд Тръмп”.

„Почти цялата държавна машина отделя времето си, за да ни отстрани от ключовите икономически и политически институции на ЕС”, категоричен е бившия министър.

В социалната мрежа Туитър, Лорд Адонис написа:

„Ключовото изречение от моето писмо за оставка до премиера гласи: „Ако наистина Брекит стане факт, връщането ни в Европа ще стане мисия на поколението на нашите деца, която ще се учуди от вашите актове на унищожение”.

Лорд Адонис е смятан за един от най-отявлените критици на правителството и лично на премиера. В писмото, с което си подава оставката, той обвинява Тереза Мей „в съюз с Партията за независимост /ЮКИП/ и твърдото дясно ядро на Консервативната партия, за да извади Великобритания извън ключови икономически и политически институции на модерна Европа“.

Лорд Адонис допълва, че Великобритания се насочва към „аварийния изход“ от ЕС без адекватен план за бъдещето на британската търговия и сътрудничеството с Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!