Хуан Гуайдо
На снимката: лидерът на опозицията Хуан Гуайдо

Върховният съд на Венецуела призова в понеделник Хуан Гуайдо да бъде лишен от парламентарен имунитет, затягайки примката около лидера на опозицията само няколко дни след като властите обявиха забрана той да заема държавни постове.

Гуайдо, признат за временен президент на Венецуела от около 50 държави, се е съсредоточил в борба за власт с президента Никола Мадуро, в която са въвлечени както съседните държави, така и суперсили като САЩ и Русия.

В разгара на политическата битка, страната е засегната от редица опустошителни прекъсвания на електрозахранването, които оставят милиони хора без вода. Това провокира правителството да замени енергийния министър на страната и да въведе режим на ток, за да се справи със ситуацията.

Решението на Върховния съд, което се контролира от верните съюзници на Мадуро, да призове управляващото законодателно събрание да лиши Гуайдо от неговия парламентарен имунитет, може да отвори пътя за наказателно преследване на опозиционния лидер.

Решението на съда посочва нарушението от страна на Гуайдо на забраната за пътуване извън Венецуела, когато той посети Аржентина, Бразилия, Колумбия, Еквадор и Парагвай от края на февруари до началото на март.

Този ход бе предприет, след като Гуайдо бе лишен от правото да заема публична длъжност в продължение на 15 години, решение, което той отхвърли като невалидно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!