Ще успеят ли българските евродепутати да предотвратят ново разглеждане на пакета „Мобилност“ в пленарната зала на Европейския парламент? Tова ще стане ясно днес след заседание на Транспортната комисия.

Миналата седмица председателят на парламента Антонио Таяни върна законопроекта в ресорната комисия за доразглеждане, часове преди протеста на българските превозвачи в Страсбург.

Днес депутатите ще решат дали пакетът трябва да бъде гласуван сега или ще бъде отложен за следващия Европейски парламент. Опция, на която разчитат българските превозвачи.

Последното отлагане се наложи след като българските евродепутати и други техни колеги от Източна Европа внесоха над 1600 предложения за изменение в директивата. Днес трябва да започне тяхното обсъждане и да се реши как ще бъдат гледани те. Вариантите са два – бързата процедура е предложенията да бъдат разгледани в пет пакета и гласувани по много наведнъж, а втората възможност е да се разглеждат поотделно. По този начин шансът за отлагане на промените е по-голям.

Миналата седмица протести на превозвачи се проведоха в София и Страсбург. Шофьорите обещават да протестират до последно и искат пълната отмяна на пакета, който според тях ще е сериозен удар за цялата българска икономика.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!