Депутатите в понеделник за пореден път не успяха да постигнат съгласие по какъвто и да е алтернативен план за Брекзит, оставяйки Великобритания на хаотичния път към напускане на ЕС, затънала в несигурност, по-малко от две седмици преди датата за излизане от съюза.

Брюксел постави на Великобритания краен срок до 12 април, за да се съгласи с условията за развод, които премиерът Тереза Мей постигна с блока, да намери алтернатива или да излезе от Европейския съюз без сделка.

Депутатите вече три пъти отхвърлиха споразумението за развод с ЕС, сривайки авторитета на Мей.

Долната камара на Парламента взе в свои ръце инициативата миналата седмица, като проведе първи кръг гласуване по осем алтернативни варианта за Брекзит, но не успя да постигне мнозинство по нито един от тях.

Свеждайки ги до четири, така наречените депутати „от задните пейки“, гласуваха отново в понеделник, надявайки се да намерят решение, с което повечето от тях биха могли да се съгласят.

И четирите алтернативни плана не успяха да получат мнозинство, въпреки че резултатът бе близо до предложението за провеждане на втори референдум и до договарянето на постоянен митнически съюз с ЕС.

Секретарят за Брекзит Стив Баркли намекна, че сега правителството може да върне споразумението за четвърто гласуване тази седмица и да избегне по-нататъшно забавяне на Брекзит, което би означавало провеждане на избори за Европейския парламент през май.

Той предупреди, че в противен случай „по подразбиране, правното положение е, че Обединеното кралство ще напусне ЕС само до 11 дни“ без сделка – вариант, който експертите предупредиха, може да доведе до огромни икономически сътресения и от двете страни на Ламанша.

„Кабинетът ще се срещне на сутринта, за да разгледа резултатите от гласуването днес и да обсъди как трябва да продължим“, каза Баркли.

ЕС свиква извънредна среща на високо равнище на 10 април и предупреди, че без план Великобритания рискува рязко да прекрати връзките си с най-големия си търговски партньор два дни по-късно, причинявайки огромни икономически сътресения.

„Проявихме много търпение към нашите британски приятели, но дори търпението свършва“, заяви шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред италианския телевизионен канал РАИ 1.

В заключение, Ги Верхофстад, лидер на комисията по европейските въпроси на Европейския парламент, каза: „Твърдият Брекзит е почти неизбежен“.

Когато в сряда, депутатите се срещнат отново, „Великобритания има последен шанс да преодолее задънената улица или да се изправи пред бездната“, каза Верхофстад.

Великобритания гласува с 52%, за напускане на ЕС на референдума през 2016 г., но процесът е затънал в разногласия по отношение на условията за развода и какви бъдещи отношения трябва да се установят.

Политическият хаос принуди Мей да отложи напускането на Великобритания от първоначалната дата на 29 март, но каза, че ще бъде „неприемливо“ за по-нататъшно отлагане след изборите за Европейски парламент на 23-26 май.

Министрите на кабинета ще се срещнат във вторник, за да обсъдят резултатите от гласуването и все още могат да решат да проведат четвърто гласуване по сделката на Мей в сряда или четвъртък.

Гласовете на депутатите не бяха правно обвързани, но политически щеше да бъде трудно да бъдат пренебрегнати, ако бе постигнато мнозинство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук