Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Снимка: БТА

Върховният съд на САЩ се произнесе днес за първи път, че бившите президенти имат имунитет срещу разследване, като по този начин удължи забавянето на началото на процеса във Вашингтон срещу Доналд Тръмп по обвинение в заговор за отмяната на резултатите от загубените от него президентски избори през 2020 г., предаде Асошийтед прес.

Така на практика отпада вероятността бившият държавен глава да бъде съден преди тазгодишните избори за президент на 5 ноември. Тръмп приветства това становище на Върховния съд като „голяма победа“.

„Това е голяма победа за нашата демокрация и за нашата конституция. Гордея се, че съм американец“, написа бившият президент, който сега е кандидат на Републиканската партия за изборите, в своята социална платформа „Трут соушъл“, пише БТА.

С историческо решение, взето с шест на три гласа, съдиите от Върховния съд върнаха делото на Тръмп на първа инстанция, която трябва да определи какво в крайна сметка да съдържа обвинителният акт на специалния прокурор Джак Смит, отбелязва АП.

Това становище на съда по второто голямо дело срещу Тръмп тази година, наред с противопоставянето на евентуалната му забрана да участва в изборите, извежда на преден план пряката и най-вероятно неловка роля на правосъдието в изборите наесен, посочва Асошейтед прес.

„Съгласно нашата конституционна структура на разделение на властите естеството на президентските правомощия дава право на бившия президент на пълен имунитет срещу наказателно преследване за действия в рамките на неговите основни конституционни правомощия“, пише в основанието председателят на Върховния съд Джон Робъртс.

На мнението на Робърс са другите петима консервативни съдии. Либерално настроените им колеги изразиха несъгласие.

„Днешното решение да се предостави на бившите президенти имунитет срещу наказателна отговорност променя институцията на президентството. То се подиграва с принципа, основополагащ за нашата конституция и система на управление – че никой не е над закона“, пише съдия Соня Сотомайор в острото си възражение, посочва АП.

Сотомайор, която прочете резюме на възражението си на глас в съдебната зала, каза, че защитата, предоставена на президентите от съда, „е нещо точно толкова лошо, колкото звучи, и е безпочвена“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук